Dilluns, 15 de juliol de 2024
És notícia

Sant Pere de Ribes recupera la figura dels serenos

Avatar photo

S’han contractat 7 persones per realitzar la tasca a través de plans d’ocupació municipals.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes posa en marxa un pla d’atenció nocturna a l’espai públic amb la voluntat de crear entorns de confiança i millorar la convivència, fent un municipi més amable i segur. D’aquesta manera, s’han contractat a 7 persones (amb un contracte de 6 mesos) per realitzar la tasca del que es coneix com a serenos, denominació que rebien històricament les persones al servei de la ciutadania durant horari nocturn i que ara es recupera actualitzant les seves funcions. 

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha explicat que s’han contractat 7 persones a través dels Plans d’Ocupació municipals amb la idea que “puguin ser al carrer en horari nocturn per treballar per la convivència i tenir espais més segurs” i alhora “donar més seguretat a les persones” i prestar atenció a les “pràctiques incíviques”. L’alcaldessa també ha comentat que els serenos han sorgit “amb les ganes de poder oferir més seguretat als veïns i veïnes”. Patrullaran per parelles i “hi haurà dos a Ribes i dos a les Roquetes durant els set dies de la setmana”, ha detallat. 

El regidor de Governació, Alfons Moral, ha indicat que la figura del sereno té “la funció similar d’un agent cívic nocturn per donar confiança i tranquil·litat a la ciutadania” durant les nits. “No faran actuacions d’agents policials, sinó de civisme per la nit”, ha afirmat. 

És un servei que es prestarà de dilluns a diumenge, de 21h a 4h, i es coordinarà de manera permanent amb la Policia Local i rebrà instruccions diàries per treballar una sèrie d’objectius. El patrullatge es durà a terme a ambdós nuclis i permetrà incrementar l’eficàcia i l’eficiència dels serveis públics, augmentat alhora la capacitat preventiva, inspectora i assistencial. Aquest programa innovador està inclòs en el Pla d’Actuació Municipal, mostrant el compromís ferm del municipi amb l’atenció integral a la ciutadania i amb el foment de la convivència i el civisme. 

Les persones del cos de serenos van convenientment identificades i tenen unes rutes predeterminades. Principalment desenvoluparan el servei en zones de major densitat residencial, zones amb activitat de restauració i comercial, i als voltants de les parades del servei públic regular de transport interurbà de viatgers. 

La seva contractació s’han fet en el marc dels plans d’ocupació municipals, amb l’objectiu de facilitar la millora de les seves competències, habilitats, condicions personals i laborals i ocupabilitat i amb un pla de formació específica.

Funcions dels serenos

  • Proporcionar seguretat a la ciutadania amb la vigilància dels carrers per una millor convivència en horari nocturn de 21h a 4h, de dilluns a diumenge. 
  • Identificar i comunicar a la Policia Local conductes incíviques que suposin un risc per a la seguretat viària o pels usuaris de la via. 
  • Informar la ciutadania del compliment dels reglaments, ordenances i altres normatives.
  • Detectar i comunicar desperfectes detectats a la via pública, en equipaments i instal·lacions municipals, i en el mobiliari urbà. 
  • Facilitar informació d’interès pràctic sobre els recursos, equipaments i les instal·lacions i altres organitzacions o institucions ubicades a la seva àrea geogràfica de treball. 

El servei no serà substitutiu dels cossos de seguretat; no poden intervenir directament en situacions relacionades amb possibles activitats delictives, ni en situacions d’emergència, més enllà de les possibilitats i obligacions que té qualsevol ciutadà/na en el seu dia a dia. En situacions que es pugui requerir, avisaran immediatament a la Policia Local o al 112 d’emergències

Es prioritzarà la presència a primera hora de la nit, franja horària on poden donar-se més desplaçaments de persones tant a peu com en servei públic de transport, que van a casa, es desplacen de la feina o estudis, etc. 

El patrullatge es farà a les primeres hores a peu per tal de donar un servei de més proximitat a la ciutadania, i en bicicleta elèctrica les últimes hores de la jornada quan hi ha més tranquil·litat al municipi. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twelve − six =

Notícia anterior

Cinc persones accepten dos anys de presó per traficar amb drogues a Alcarràs

Notícia següent

El Comú de la Massana tramet la resposta a les al·legacions del pla parcial d’Arinsal

Notícies relacionades