“Repensem les prioritats” per Juan Luis Ruiz

El Govern de VNG va aprovar ahir al ple llogar una nau per fer un espai jove provisional. Hi vam votar en contra perquè el govern té previst destinar-hi 160.000 euros per al seu condicionament, als que cal sumar uns 21.000 euros anuals en concepte de lloguer. Aquests 180.000 euros aproximats són un exemple del que cal repensar, des d'aquest mateix moment, en les prioritats que tindrem els propers mesos.

Imatge de la sessió de DiàlegsxVNG de Ciutat Feminista amb Teresa Llorens, Juan Luis Ruiz i Lídia Guinart. Foto: Jordi Nieto

A Vilanova i la Geltrú vam celebrar ahir el primer Ple municipal sota l’estat d’alarma i en la situació excepcional que estem vivint. Al final del Ple vaig voler manifestar que en aquests moments els nostres sentiments estan amb tota la gent que ha perdut algú o es troba hospitalitzada o aïllada lluitant contra el coronavirus. A ells, ara mateix cal dedicar tots els esforços que siguin possibles. I vaig voler fer un reconeixement a la gent que a la nostra ciutat segueix a peu de canó, especialment, els treballadors i treballadores de la salut, però també els treballadors i treballadores municipals i tot el personal dels serveis, especialment de neteja i recollida i dels serveis socials, com a la resta de persones que garanteixen els serveis essencials: professionals, autònoms, comerciants, dependents, treballadors de supermercats i comerços, transportistes, gent de la mar i l’agricultura que ens permeten accedir als béns de primeres necessitats. A tothom qui ho feu possible, moltes gràcies.

Ara bé, la immediatesa i la urgència de la situació actual, no ens poden fer perdre de vista, quan encara no fa ni un mes que s’ha declarat la pandèmia, que aquest virus provocarà canvis importants en el nostre futur immediat. Sens dubte, tindrà un impacte en la salut pública i en com ens relacionem, però sobretot, tindrà un gran impacte en els propers mesos en la nostra economia, en els treballadors i les treballadores i en les famílies. Per aquest motiu, des d’ara, ja no es pot continuar treballant com teníem previst fa un mes. Els governs de totes les instàncies i de molts municipis ja comencen a treballar en redefinir les seves prioritats i els pressupostos tal i com els havien aprovat. A partir d’ara, caldrà, a part de continuar treballant en la vessant de reforçar i destinar recursos al sistema sanitari, a redirigir les prioritats cap a la recuperació econòmica i, sobretot, per evitar que cap família quedi enrere. Una feina que també haurà de fer el govern de la nostra ciutat.

Ja no es pot treballar amb propostes tal i com estaven pensades fa un mes. Ni a l’ajuntament ni a cap administració. Només per aquet motiu, no vam poder donar suport a la proposta que va presentar el govern de llogar una nau per fer un espai jove provisional, a on el govern de la ciutat té previst destinar 160.000 euros per al seu condicionament, als que cal sumar uns 21.000 euros anuals en concepte de lloguer. Aquests 180.000 euros aproximats són un exemple del que cal repensar, des d’aquest mateix moment, en les prioritats que tindrem els propers mesos.

Dies enrere, des del PSC fèiem públiques unes primeres propostes adreçades al govern per fer front a la situació extraordinària generada pel COVID-19. També hem pogut llegir a la premsa aquestes darreres setmanes les propostes que han fet arribar les principals entitats econòmiques de Vilanova i la Geltrú davant de la paralització i la lenta recuperació de l’activitat a mesura que es pugui controlar la situació. Són mesures gairebé de xoc, immediates, per evitar que alguns tancament siguin definitius en no poder fer front, per exemple, als increments ens els tributs i taxes municipals previstos pel 2020 o per evitar un major impacte sobre les famílies més vulnerables.

En la meva intervenció al Ple municipal vaig oferir al govern, com a primera força política de la ciutat, la nostra voluntat de diàleg i tot el nostre esforç i idees al servei de la ciutat, per tirar endavant la difícil situació que vivim i la que s’albira en els propers mesos. És el moment de  començar a redefinir les prioritats, per tal que la recuperació sigui el més ràpida possible i, alhora, socialment justa. Així doncs, des del nostre punt de vista, caldrà deixar sobre la taula algunes propostes encara pendents tant el finançament com també els estudis per saber-ne la viabilitat, i no perdre ni un minut en anar plegats redreçant el rumb i les prioritats municipals, amb propostes clares i contundents que ens permetin reactivar, en els propers mesos, l’economia local. Propostes de suport tant a empreses com a famílies i col·lectius més vulnerables.

Ens trobem en un moment excepcional, un moment molt dur, d’una gran crisi sanitària que confiem que passi aviat però que, sens dubte, ha tingut i tindrà greus conseqüències econòmiques i socials. Un moment en que la ciutat necessita un govern municipal i uns grups polítics a l’alçada. Capaços de reaccionar, repensant les prioritats de la nostra ciutat i capaços de tirar endavant totes les mesures necessàries perquè empreses i famílies se’n surtin de la millor manera possible. En aquest objectiu, sens dubte, els i les socialistes, ens posem a disposició del govern i de la ciutat.

 

Juan Luis Ruiz

Cap de Llista del PSC Vilanova i la Geltrú