Diumenge, 27 d'abril de 2025
És notícia

Propostes innovadores al Festival del Xató de Vilanova

alvaro ramirez
El concurs ha premiat l’originalitat, el sabor i l’essència
Festival del Xató 2024 de Vilanova 1
Propostes innovadores al Festival del Xató de Vilanova | FOTO: Álvaro Ramírez

El Mercat de Mar de Vilanova i la Geltrú es vestia de gala en una nova edició del Festival del Xató. La d’enguany, la seva XXVI vegada que se celebrava aquesta festa popular, ja està consolidada en el calendari gastronòmic de la ciutat.

Des de les 11:00 del matí els 18 participants havien d’elaborar la millor salsa de xató en el transcurs d’una hora. Un objectiu exigent per proclamar-se amb el premi, però que ha tret el millor de cada participant. El resultat final, amb la valoració del jurat i els consells de les xatonaires d’honor, a càrrec de Roser Torràs i Anna Poch Pubill, ha sigut una decisió complicada que ha premiat a 3 guanyadors. Les dues primeres classificades han sigut dones, Mònica Cortés i Jana Miravé, i tancava el podi en Miquel Martí Aguiló.

Festival del Xató 2024 de Vilanova
Propostes innovadores al Festival del Xató de Vilanova | FOTO: Álvaro Ramírez

 

UNA JORNADA INCLUSIVA

Cadascú ha aportat una forma d’elaboració diferent que ha sigut diferencial per la distinció dels premiats. El sabor, l’essència o la presentació del plat han acabat per definir les diferents posicions del campionat.

Una de les novetats d’enguany era la incorporació d’un menú especial per a celíacs, amb un total de 50 i 100 racions de salsa de xató sense gluten. La iniciativa volia apostar per la inclusivitat alimentària, complementant l’oferta gastronòmica del festival que ha repartit una centena de racions de Xató.

Festival del Xató 2024 de Vilanova
Propostes innovadores al Festival del Xató de Vilanova | FOTO: Álvaro Ramírez

La 26a edició del festival també s’ha lluït amb l’aposta de fer servir materials compostables, que substituïen els tradicionals envasos de plàstic per repartir les racions de xató entre els assistents. Una forma de contribuir a la reducció de residus amb un model de celebració més respectuosa ambientalment.

 

UN CONCURS RENYIT

Les bases del concurs establien que cada participant havia de portar els seus ingredients, a excepció de l’oli, el morter i la maça, que els facilitava l’organització. Una de les condicions era seguir la recepta tradicional, amb l’opció d’afegir-hi un ingredient extra, que havia de ser en cru.

Festival del Xató 2024 de Vilanova
Propostes innovadores al Festival del Xató de Vilanova | FOTO: Álvaro Ramírez

Els guanyadors han rebut diferents premis en metàl·lic de fins a 150 € i la prestigiosa gorra de mestre xatonaire, símbol d’excel·lència en aquest concurs.

El Festival del Xató ha omplert el Mercat de Mar amb moltes activitats i parades. Els assistents han pogut adquirir productes de proximitat per elaborar el xató o degustar tapes preparades pels paradistes del mercat. A més, el col·lectiu Pintors de Baix a Mar ha aprofitat per exposar les seves obres a la plaça de la Immaculada, afegint un toc cultural a aquesta festa gastronòmica.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Cornellà homenatja Estopa

Cornellà homenatja Estopa pels seus 25 anys de trajectòria

Notícia següent
Xavier Godàs de Nova Esquerra

Nova Esquerra aconsegueix el suport de 49 alcaldes d’ERC per liderar el partit

Notícies relacionades