El Mercat de Mar de Vilanova i la Geltrú es vestia de gala en una nova edició del Festival del Xató. La d’enguany, la seva XXVI vegada que se celebrava aquesta festa popular, ja està consolidada en el calendari gastronòmic de la ciutat.
Des de les 11:00 del matí els 18 participants havien d’elaborar la millor salsa de xató en el transcurs d’una hora. Un objectiu exigent per proclamar-se amb el premi, però que ha tret el millor de cada participant. El resultat final, amb la valoració del jurat i els consells de les xatonaires d’honor, a càrrec de Roser Torràs i Anna Poch Pubill, ha sigut una decisió complicada que ha premiat a 3 guanyadors. Les dues primeres classificades han sigut dones, Mònica Cortés i Jana Miravé, i tancava el podi en Miquel Martí Aguiló.

UNA JORNADA INCLUSIVA
Cadascú ha aportat una forma d’elaboració diferent que ha sigut diferencial per la distinció dels premiats. El sabor, l’essència o la presentació del plat han acabat per definir les diferents posicions del campionat.
Una de les novetats d’enguany era la incorporació d’un menú especial per a celíacs, amb un total de 50 i 100 racions de salsa de xató sense gluten. La iniciativa volia apostar per la inclusivitat alimentària, complementant l’oferta gastronòmica del festival que ha repartit una centena de racions de Xató.

La 26a edició del festival també s’ha lluït amb l’aposta de fer servir materials compostables, que substituïen els tradicionals envasos de plàstic per repartir les racions de xató entre els assistents. Una forma de contribuir a la reducció de residus amb un model de celebració més respectuosa ambientalment.
UN CONCURS RENYIT
Les bases del concurs establien que cada participant havia de portar els seus ingredients, a excepció de l’oli, el morter i la maça, que els facilitava l’organització. Una de les condicions era seguir la recepta tradicional, amb l’opció d’afegir-hi un ingredient extra, que havia de ser en cru.

Els guanyadors han rebut diferents premis en metàl·lic de fins a 150 € i la prestigiosa gorra de mestre xatonaire, símbol d’excel·lència en aquest concurs.
El Festival del Xató ha omplert el Mercat de Mar amb moltes activitats i parades. Els assistents han pogut adquirir productes de proximitat per elaborar el xató o degustar tapes preparades pels paradistes del mercat. A més, el col·lectiu Pintors de Baix a Mar ha aprofitat per exposar les seves obres a la plaça de la Immaculada, afegint un toc cultural a aquesta festa gastronòmica.