Olivella, primer municipi on s’autoritza l’ús de fosses sèptiques a les llars sense clavegueram

L'aval desencalla nombrosos permisos per construir cases noves, aturats des del 2014

Una veïna d'Olivella mostrant l'espai on té instal·lada una fossa sèptica. CEDIDA

La Generalitat ha autoritzat l’ús de fosses sèptiques a aquelles cases d’Olivella (Garraf) situades en carrers on no hi ha xarxa de clavegueram. És el primer cop que es permet legalment aquest sistema de sanejament alternatiu, fet que resol el buit normatiu en què es trobaven centenars de veïns del municipi i que afecta milers d’urbanitzacions de baixa densitat d’arreu de Catalunya.

L’aval de la Generalitat desencalla nombrosos permisos d’obra que estaven aturats a Olivella des del 2014, ja que la llei condicionava la construcció d’habitatges a la connexió a una xarxa de clavegueram inexistent. “Per fi tindrem capacitat per créixer i podrem donar resposta a les famílies que volen venir a viure aquí”, ha celebrat l’alcaldessa Marta Verdejo.

El desencadenant de l’aval de la Generalitat ha estat el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat recentment per l’Ajuntament d’Olivella, on es recull la depuració individual com a sistema de sanejament davant la manca de clavegueram a bona part del municipi.

Des del consistori recorden que Olivella està format per diverses petites urbanitzacions disgregades en zona de muntanya, on no s’ha pogut construir una xarxa de clavegueres per les dificultats orogràfiques i per la inversió inassumible que suposaria pel municipi, ja que hi ha més de 100 quilòmetres de carrers en aquesta situació.

“Aquest sistema de depuració individual és una solució òptima i la millor opció per cuidar el medi ambient”, ha recalcat l’assessor en la redacció del POUM, Manuel Márquez, que augura que hi hauria 2.300 urbanitzacions arreu de Catalunya en un llimb similar al d’Olivella, de manera que ara podrien seguir el mateix camí.

Al seu torn, l’alcaldessa ha assenyalat que a partir d’ara queden regularitzades totes les fosses sèptiques actuals. Pel que fa als permisos d’obra que estaven aturats des de feia set anys, Verdejo ha explicat aquest dimarts que a finals d’aquest 2021 o a principis del 2022 a tot estirar ja es concediran les primeres llicències per construir cases noves. Quedaran al marge, però, les urbanitzacions Plana Novella i Mas Milà, perquè estan pendents d’una reparcel·lació.