Malestar a Baix a Mar per la situació en què es troba la Plaça Josep Tarradellas

El veïnat denuncia la incapacitat i la falta de resposta municipal per resoldre una situació que està generant un increment d’actes vandàlics i inseguretat

A través d’un comunicat, el veïnatge de la plaça Josep Tarradellas i del carrer Meridional de Vilanova i la Geltrú han expressat el malestar que està causant la situació de degradació en què es troben ambdós espais públics i que darrerament s’han convertit en una zona d’elevada activitat vandàlica.

A hores d’ara, el veïnat ha interposat fins a deu denúncies per danys i actes vandàlics als Mossos d’Esquadra. Tanmateix, el cos policial  ja ha realitzat diverses identificacions entre joves menors d’edat a zona; Uns fets que van ser presenciat pel mateix col·lectiu veïnal quan alguns d’aquests menors ja van ser detinguts de matinada, fa un parell de setmanes.

En aquesta zona s’han concentrat baralles multitudinàries, intent d’ocupació d’immobles, desperfectes en elements del mobiliari exterior de les finques, llançament de pedres, consum de substàncies estupefaents i fins i tot la pràctica de sexe a l’aire lliure, als bancs que hi ha a la plaça, són només una part de les mostres d’incivisme amb què conviu a diari el veïnat d’aquest indret del Barri de Mar.

Una situació que ja havien notificat al consistori vilanoví amb anterioritat on a través d’una sol·licitud adreçada a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú fa més d’un any i mig, acompanyada per una gran recollida de signatures, la plataforma veïnal demanava que es recuperés el projecte urbanístic establert per aquesta ubicació, on hi figurava una plaça que havia d’incorporar àrees de jocs infantil, un arbrat format per trenta plataners i un elevat nombre d’elements de mobiliari urbà com són bancs i punts de llum.

Un plantejament totalment diferent a la realitat que avui denuncien i que ha comportat una degradació de l’espai en el què asseguren que “s’està convertint en el forat de la vergonya de l’Eixample de Mar“, on només hi queden cinc arbres, fanals en mal estat i un espai recreatiu per a infants insuficient, així com excessivament assolellat. En conjunt, tota una sèrie de factors que, segons assenyalen, podrien haver resultat ser un dels principals incentius de l’elevada activitat vandàlica que té lloc a la zona i que afirmen que podria venir precedida com a resultat d’un sistema enllumenat públic insuficient.

Conseqüentment a aquest primer document adreçat al consistori vilanoví, la resposta institucional arribava mesos més tard amb una convocatòria de reunió per part de tècnics municipals amb l’exposició ara d’un nou projecte per aquesta plaça que va ser rebutjat per la plataforma veïnal i del qual han transcendit alguns detalls com la proposta de traslladar la zona de jocs infantils al costat dels contenidors d’escombraries.

Així, doncs, davant d’aquesta problemàtica i del què consideren que és una manca de capacitat d’actuació i gestió municipal, els veïns i veïnes de la zona amenacen amb iniciar altres accions per reclamar la millora de la zona i recuperar la plaça tenint en compte l’augment de la població amb l’arribada de centenars de persones que s’està produint amb la construcció de nous habitatges,  “No volem esperar més. Fa 12 anys que veiem com la plaça i la zona s’han anat degradant, deixant perdre tot l’arbrat”.