L’ocupació hotelera del Garraf arriba a més del 70% aquesta Setmana Santa

  Una ocupació que es dispara de cara al cap de setmana, quan els establiments preveuen estar per sobre del 90%

  Pla general del Passeig Marítim de Sitges ple de gent passejant. Foto: ACN

  El sector hoteler del Garraf i el Maresme encara la Setmana Santa amb perspectives desiguals pel que fa a l’ocupació. Mentre a Sitges es preveu arribar a valors del 70% al 90%, les reserves a Vilanova i la Geltrú arriben al 95%, apropant-se a nivells similars als d’abans de la pandèmia.

  Al Garraf, els hotels de Sitges omplen aquests dies més del 70% de les habitacions. Una ocupació que es dispara de cara al cap de setmana, quan els establiments preveuen estar per sobre del 90%. Les dades s’assimilen força a les que el sector va registrar ara fa un any, però amb un canvi considerable en els preus. I és que el 2021 els hotelers van arribar a abaixar les tarifes un 30% per atraure els hostes en plena pandèmia, mentre que enguany “per fi es poden oferir uns preus correctes”, apunta el president del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Oskar Stöber.

  En alguns establiments no es descarta que les tarifes siguin fins i tot tímidament superior a les d’abans de la covid. “Si ens fixem només en els dies festius, podem afirmar que estem davant una Setmana Santa normal, fins i tot bona”, celebra Stöber, que assegura que “des de Divendres Sant fins Dilluns de Pasqua no hi ha cap element que denoti un escenari de crisi o pandèmia”.

  En el marc d’aquesta tornada a la normalitat, els hotels de Sitges també preveuen retrobar-se amb el perfil de client habitual de cada Setmana Santa. Així, aquests dies predomina especialment l’hoste català i també de l’estat espanyol, seguit el francès. La resta de nacionalitats són pràcticament anecdòtiques, mentre sí que tenen més pes durant l’estiu. Pel que fa a la guerra d’Ucraïna, el sector apunta que l’afluència de turistes de l’Europa de l’est fa anys que és “gairebé residual”.

  D’altra banda, els hotelers sí que es mostren expectants amb l’efecte que pugui tenir l’augment del preu dels carburants, ja que bona part dels visitants que s’acosten a Sitges ho fan amb vehicle privat. “Però la gent té moltes ganes de sortir després de dos anys de covid, i esperem que ningú se n’estigui”, contraposa el president del Gremi.

  Stöber celebra que, en general “la recuperació del turisme a Sitges és un fet”. L’únic segment que encara és coix, explica, és el turisme de negocis, que tradicionalment sosté el sector durant la primavera. A l’espera que aquest àmbit també revifi, el gremi es prepara per un estiu “de dades absolutament normals”.

  D’altra banda, a Vilanova i la Geltrú els hotels afronten la Setmana Santa “en un procés de normalització absoluta”. Segons l’agrupació d’empreses turístiques Visit Vilanova, enguany la previsió és superar el 90% d’ocupació arreu de la ciutat entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua, amb alguns negocis que confien estar per sobre del 95%.

  El gerent de Visit Vilanova, Joan Manel Gallego, celebra la diferència “abismal” amb la Setmana Santa del 2021, quan l’ocupació va ser quatre vegades inferior a la que s’espera enguany. En relació als preus, i tenint en compte la davallada dels últims dos anys per atraure clients, Gallego assegura que els establiments “estan intentant mantenir les tarifes del 2019”. Preguntat per l’efecte de la inflació que s’està reflectint al conjunt del consum, apunta que la pujada de preus estarà únicament condicionada a l’oferta i la demanda.