L’Ajuntament d’Olivella congela un any més les ordenances

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El Ple ordinari del mes d’octubre de l’Ajuntament d’Olivella, reunit el 26 d’octubre, ha aprovat la congelació un any més de les ordenances amb l’únic increment de la taxa de servei de recollida d’escombraries, que en el cas dels habitatges passarà d’un import
anual de 130 euros a 156 euros. Per tant, l’increment serà de 26 euros. Pel que fa als rebuts comercials, bars, cafeteries, habitatges d’ús turístic i comerços, pujarà dels 365 euros actuals a 438 euros, un total de 73 euros. Aquest punt ha estat aprovat amb els vots favorables del PSC i IxO, amb l’abstenció d’ERC i els vots en contra de Junts per Olivella i Ciutadans.

La modificació d’aquesta taxa es deu a l’augment del cost del servei en general. El principal motiu, però, és la pujada del cost del tractament dels residus, el qual comporta un increment de 72.542,99 euros. Cal tenir en compte que l’evolució del preu del cànon de l’abocador ha pujat significativament en els darrers anys, de fet l’any 2017, any des del qual està congelada aquesta taxa, era de 30 euros/tona i al 2022 serà de 59,10 euros/tona.

En aquesta línia, la despesa que generava el servei de recollida d’escombraries i posterior tractament l’any 2017 era d’aproximadament uns 363.000 euros. En canvi, per a l’any 2022 la despesa serà de 499.549,60 euros, això representa un creixement del 37,61% en aquests anys.

“La darrera modificació de la taxa d’escombraries es va realitzar l’any 2016, per tant, ha estat sis anys sent la mateixa. Durant tots aquests anys, l’Ajuntament ha assumit la pujada del cost del servei amb altres ingressos. Ara bé, si volem equilibrar els pressupostos, no podem assumir aquest augment degut a l’elevat increment que suposa per al consistori”, explica l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo.

Aquest cost del tractament de residus ens ha de fer reflexionar, tant econòmicament com mediambientalment, perquè com més rebuig sense reciclar es produeixi, més s’haurà de pagar pel cànon i pel procés de tractament i això també suposa una afectació per al medi ambient.

Cal recordar que la taxa de servei de recollida d’escombraries contempla fins a un 20% de bonificació per a l’ús de la deixalleria i també exempcions i bonificacions per a persones i famílies amb situació de vulnerabilitat.

Instal·lació d’un punt de recàrrega elèctrica al carrer Aquari

Durant la sessió, s’ha donat llum verda per unanimitat a la instal·lació d’un punt de recàrrega elèctrica a l’aparcament municipal del carrer Aquari s/n. L’illa d’energia serà de 50kW, és a dir, de càrrega ràpida, i donarà servei a dues places de recàrrega. La
companyia Endesa serà l’adjudicatària durant 10 anys prorrogables a tres i, per tant, es farà càrrec dels costos de la instal·lació, del seu manteniment i de la gestió i comercialització d’aquesta illa.

També per unanimitat s’ha aprovat l’adhesió d’Olivella al Pla de Polítiques LGTBI del Consell Comarcal del Garraf 2021-2025. Arran d’aquest pla, i fins i tot abans de la seva posada en marxa, la regidoria d’Igualtat ha augmentat les hores de dedicació de la tècnica de l’àrea, ha promogut la col·laboració entre regidories per impulsar la perspectiva de gènere i del col·lectiu LGTBI a través de tallers adreçats a joves i campanyes conjuntes amb el Consell Comarcal del Garraf i el Pla de Prevenció de Drogodependències TRACA. A tot això se li suma la creació del Cercle de Dones d’Olivella, impulsat pel Pla per a la Igualtat d’Olivella, a través del qual es realitzen enquestes per saber la situació de les dones d’Olivella i els seus interessos per tal d’organitzar activitats a mida.

En el ple ordinari de l’octubre, també s’ha aprovat el nomenament del Sr. Joan Camps Rovirosa com a jutge de pau titular d’Olivella, amb els vots a favor del PSC, ERC i Junts per Olivella i amb les abstencions d’IxO i Ciutadans; i el de la Sra. Ester Tàpia Montiel com a jutgessa de pau suplent de la localitat, amb els vots a favor de PSC i ERC, l’abstenció d’IxO i Ciutadans i el vot en contra de Junts per Olivella.

El resultat de la liquidació de l’any 2020 és positiu

Per últim, s’ha donat compte a l’aprovació de la liquidació del pressupost de l’any 2020. El pressupost gestionat per l’Ajuntament d’Olivella durant aquest any ha estat de més de 4.500.000 euros. Del total d’ingressos del municipi, els més importants els conformen els impostos directes, entre els que trobem l’IBI o l’impost de vehicles, per exemple, i les transferències d’altres administracions. Aquestes dues fonts d’ingressos representen un 80,98% del total d’ingressos.

Els impostos directes han proporcionat durant l’any 2020 uns ingressos de 2.622.154,98 euros, això representa un 56,21% del total. Les transferències d’altres administracions han generat uns ingressos d’1.155.649,70 euros, els quals representen un 24,77%.

El resultat de la liquidació de l’any 2020 és positiu i manté la línia de treball de l’Equip de Govern que es basa en mantenir l’equilibri econòmic dels comptes municipals sense deixar de banda la millora constant dels serveis que es presten al municipi i les necessitats dels veïns i veïnes. Fruit d’aquesta aposta de millora, la despesa en inversió durant l’any 2020 va ser d’1.159.461,10 euros, un 23,90% del pressupost de despeses.

Així doncs, el rati de deute viu de l’Ajuntament al tancament de 2020 ha disminuït un 1,21% respecte del deute que hi havia al tancament de 2019.