L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes està portat a terme el projecte de creació d’una comunitat energètica local, consistent en la instal·lació de sistemes de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes d’equipaments municipals per proveir d’energia tant els propis equipaments com a les famílies que hi viuen a prop (en un radi de dos quilòmetres) i, especialment, les que més ho necessiten (famílies vulnerables i gent gran). L’energia que generin es repartirà a parts iguals entre els equipaments i la ciutadania.
Per aquest motiu, dimecres 19 i dijous 20 de juliol farà dues sessions informatives adreçades a la ciutadania on es presentarà el projecte, s’aclariran dubtes i es donarà la informació necessària a les persones interessades en formar-ne part. La primera reunió tindrà lloc a la Sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila (Ribes) i l’endemà es repetirà a la sala de plens de l’edifici institucional de la Vinya d’en Petaca (Les Roquetes), de 18.30 a 20.30h en el dos casos. En aquestes trobades, a més d’explicar què és una comunitat energètica, es donaran a conèixer les característiques, requisits i el procés per formar-ne part.
Amb aquesta iniciativa el govern municipal pretén, a més de garantir l’accés a una energia assequible, segura, pròxima i sostenible; lluitar contra la pobresa energètica; dependre cada vegada menys de la xarxa elèctrica promovent l’autoconsum i la sobirania energètica; i seguir apostant per les energies renovables. L’alcaldessa del municipi, Abigail Garrido, ha explicat que després de la instal·lació del Mercat Municipal La Sínia “ho volem estendre a la resta d’equipaments i que, per tant, al voltant de tots d’aquests equipaments la ciutadania, a poc a poc, es pugui anar beneficiant d’una energia de proximitat, de quilòmetre zero, generada en el propi municipi, gestionada pel propi municipi i així anar caminant cap a la sobirania energètica i ser cada vegada més autosuficients”.
El projecte preveu una inversió d’1,5 milions d’euros per a la instal·lació de sistemes de plaques solars fotovoltaiques en set equipaments públics, inicialment. Actualment ja s’està finalitzant el sostre solar a la coberta del Mercat Municipal La Sínia i durant el 2023 i 2024 es faran les actuacions contemplades al pavelló poliesportiu de Ribes, la piscina municipal de Ribes, l’escola El Pi, l’escola Santa Eulàlia, l’Aulari Blanc i la Llar d’Infants Municipal Els Tres Pins. Dos terceres parts del cost total de la despesa (gairebé 1 milió d’euros) estarà subvencionat amb fons europeus Next Generation (que ha sol·licitat l’ajuntament a través de l’ICAEN i la Diputació de Barcelona). Quan estigui finalitzat el projecte el conjunt dels equipaments generaran al voltant d’1 MW.
Segons el regidor de Medi Ambient i Transformació Ecològica, Josep Moya, “ara s’estan acabant de preparar les bases, que a grans trets regularan el criteris, requisits i funcionament i establiran la quota anual de connexió que podria ser d’uns 80 euros, de la qual en podran estar exemptes les famílies vulnerables”. La cessió d’ús serà de 2 anys renovable per 2 més amb opció de renúncia cada any i els estalvis previstos per a un 1 kW de potència cedit a les famílies serà d’entre 153 i 234 euros anuals segons es facin servir més menys electrodomèstics en hores de sol. Una vegada aprovades les bases i realitzat el concurs de pública concurrència entrarà en funcionament abans de final d’any.
Aquesta iniciativa se suma a altres accions municipals que s’estan portant a terme per avançar cap a la transició energètica sostenible amb l’ús d’energies verdes d’autoconsum, com el projecte d’economia circular i biomassa (amb la generació i consum propi de la biomassa obtinguda gràcies a la gestió forestal i el centre de producció local d’estella per proveir les calderes dels equipaments i les xarxes de calor).