Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Masia d’en Cabanyes torna a obrir les seves portes

Avatar photo

El dia 20 de juny ja es podrà accedir al museu i redescobrir la col·lecció de manera segura.

Imatge de la Masia d’en Cabanyes. Cedida

El CIRMAC, com la resta de Museus, va tancar les seves portes el cap de setmana del 14 de març d’acord amb les conseqüències de la pandèmia del COVID- 19. Aquests mesos, les seves sales i els jardins han estat en silenci. De manera especial el silenci es va produir durant la festivitat de Sant Jordi, en la que no es va poder celebrar la trobada habitual de lectures poètiques al jardí. La situació de confinament era impensable a principis d’any, quan es programaven activitats com Sant Jordi, la Nit dels Museus, la Festa Major, l’Arts i Natura Festival…Han estat mesos de silenci i de reflexió per preparar el seu retorn.

Ara el CIRMAC es prepara per la seva reobertura i ho farà adaptant-ne el recorregut, aforament i format de la visita per tal de garantir visites segures i saludables. Així, a partir del dia 20 de juny el museu tindrà les portes obertes per a totes aquelles persones que vulguin fer-hi una visita, mantenint els dies d’obertura en cap de setmana i ampliant-ne l’horari, ara de 10 a 14h.

El CIRMAC vol obrir pensant en les persones i famílies que aquests dies gaudeixen de la ciutat, del seu patrimoni i del seu entorn natural, i que els pot plaure, en aquest retorn, conèixer els museus de Vilanova i la Geltrú i el de la Masia d’en Cabanyes.

Amb la seva reobertura, el CIRMAC vol contribuir al retorn a la normalitat i a refer-nos dels efectes de la pandèmia. Aquest és un museu social i un espai cultural de la comarca que vol recuperar els vincles amb l’entorn, posant a disposició dels nostres ciutadans i ciutadanes la seva bellesa, el record del passat, la col·lecció, el patrimoni. Hom vol recordar que els museus contribueixen al benestar social i en la salut física i emocional de la societat, i que el CIRMAC i els museus de Vilanova i la Geltrú desenvolupen un paper cabdal en aquest sentit i en especial a la nostra ciutat.

El Centre d’Interpretació del Romanticisme en digital

El silenci que s’ha produït a les sales i jardins de la Masia d’en Cabanyes no s’ha produït a les xarxes socials i a les plataformes digitals, on el museu no ha deixat d’estar present. Durant aquests tres mesos el CIRMAC s’ha apropat a la ciutadania d’una manera diferent, a través de propostes com l’Art i Poesia, vídeos, jocs en línia i d’altres activitats adreçades a infants.

Art i poesia

Al web (www.masiadencabanyes.cat), Instagram i Facebook de la Masia d’en Cabanyes, una petita contribució en aquests moments d’incertesa que ha unit pintura i poesia, amb la presència de la Masia d’en Cabanyes, el bosquet i el seu entorn com a teló de fons. Els i les protagonistes han estat pintors i poetes.

Hem plantejat una mostra col·lectiva de diferents artistes que, amb diferents tècniques pictòriques han captat, en el passat i en l’actualitat, la seva perspectiva de la Masia d’en Cabanyes. Un exercici de memòria, record, sensacions, natura i arquitectura. Hem recollit obra de Josep Canyelles, Brull Carreras, E.C. Ricart, Toni Pérez, Rafael Sala, Jaume Brichfeus, Jordi Santacana, Joaquim Budesca i Pau Roig Estradé i Joan Nadal.

L’acompanyament de les imatges pictòriques ha estat amb les poesies que evoquen els paisatges propis dels i les poetes, referències culturals i personals. Vam obrir de la mà del poeta romàntic per excel·lència Manuel de Cabanyes (1808-1833) i, després l’han seguit poetes contemporani/es com Teresa Costa-Gramunt, August Bover, Joan Duran Ferrer, Blanca Deusdad, David Jou, Francesc Pasqual i Pere Tàpias i Salvador Capitan.

Museum quiz de la Masia d’en Cabanyes

El nostre joc participatiu on els i les participants – especialment el públic adult- han posat a prova els seus coneixements sobre la Masia d’en Cabanyes i la història, col·leccions, arquitectura, i també sobre els diferents membres de la nissaga Cabanyes. Gairebé cinc-centes persones han respost preguntes com l’origen de l’arpa, l’estil artístic de la façana, l’activitat econòmica dels Cabanyes, el nom del recull poètic de Manuel de Cabanyes o la temàtica pictòrica més rellevant d’Alexandre de Cabanyes.

La Masia d’en Cabanyes en imatges

La nostra proposta alternativa a les visites presencials.

La memòria a través de fotografies de la Masia d’en Cabanyes i dels seus espais íntims, patrimoni i col·leccions a través de la pàgina web i xarxes socials, (https://www.instagram.com/masiacabanyes/channel/) .

La possibilitat d’entrar a la Masia amb visita guiada en línia. Un recorregut per la casa-museu per a descobrir els membres més destacats de la nissaga Cabanyes, les seves col·leccions privades i com vivien en temps de Romanticisme. La cambra del poeta, la sala de la música, la sala russa o la biblioteca familiar, l’Espai Goya, i els dotze gravats de la sèrie Disparates, de Francisco de Goya, les peces més singulars del fons Cabanyes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Avancen les actuacions del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”

Notícia següent

Salou allarga el pagament de l’IBI i de la taxa d’escombraries fins al 2 de novembre

Notícies relacionades