La Festa Major de Sant Pere de Ribes s’adapta a les limitacions per la Covid-19

  La majoria d’actes es podran seguir a les xarxes socials i a la televisió comarcal i tan sols s'oferiran dos actes de caire estrictament presencial

  Imatge del drac de Ribes amb l'església. Foto: Aj. SPDR

  La majoria dels actes de la Festa Major de Sant Pere es viuran a través de les xarxes socials o bé seran retransmesos per Canal Blau TV, com a conseqüència de les prevencions adoptades davant l’aparició de la Covid-19. La presentació de la Festa Major, el primer dels actes de la celebració, serà, de fet, a porta tancada. Esteve Molero, autor de la separata; Miquel León, autor de la portada del programa, i representants de l’Ajuntament, la Comissió de Balls Populars i el col·lectiu de Barraques donaran a conèixer els detalls de la celebració el dissabte 27 de juny, a les 12h, a la Casa de la Vila, en un acte que es podrà seguir en directe a través de la televisió comarcal. Canal Blau oferirà a continuació el concert El gran Cugat i els petits Chihuahues, amb Esteve Molero (trombó i presentacions), Jorge Varela (piano elèctric) i Luis Chacón (percussions llatines).

  La Festa Major tan sols oferirà dos actes de caire estrictament presencial. El primer serà el concert de sardanes de la Cobla Maricel de Sitges al Pati del Centre Parroquial, el mateix 27 de juny, a partir de les 19h. S’hi podrà assistir mitjançant tiquets de control d’aforament que s’oferiran a través del web del Centre Parroquial (www.centreparroquial.com) o bé una hora abans a l’entrada del recinte. El segon d’aquests actes serà la disparada d’una traca aèria des de diferents punts del municipi amb repic general de campanes el diumenge 28 de juny, vigília de Sant Pere, a les 13h.

  Ofici amb aforament limitat, per Youtube i Canal Blau TV

  Els topalls de persones assistents a les activitats amb públic faran que en aquesta ocasió les xarxes socials i la televisió siguin eines complementàries indispensables per fer arribar la festa a la ciutadania. Serà el cas de l’Ofici de Festa Major, el dilluns 29 de juny, a les 10:30h, amb una Església Parroquial de Sant Pere amb aforament limitat, que serà retransmès per Canal Blau TV i en streaming a través del Youtube centreparroquial. També presencial serà el petit concert de Festa Major que Andreu Miret (tenor), Itziar Espinar (soprano) i Hèctor Valls (pianista) oferiran la diada de Sant Pere, a les 12:30h, al teatre del Centre Parroquial. Aquesta actuació es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube viusantperederibes.

  En una Festa Major amb vida limitada a la via pública, un dels moments especials d’aquesta edició serà la retransmissió que Canal Blau oferirà de la cercavila de vigília de Festa Major de l’any 2008, el diumenge 28 de juny, a les 18:30h. L’enregistrament d’aquesta sortida, la primera d’aquest acte que es conserva a l’arxiu de la televisió comarcal, començarà, així, a la mateixa hora que ho farien els balls si se celebrés Sant Pere amb plena normalitat.

  La separata de Festa Major, escrita per Esteve Molero, està dedicada al ballarí i coreògraf José de Udaeta i destaca la vinculació que va tenir amb el Castell de Ribes, durant anys el seu lloc de residència. Un dels actes que es podrà seguir a través del canal de Youtube viusantperederibes serà, el dissabte 27 de juny, a les 16h, la presentació de l’exposició en línia UDAETA, de l’Institut del Teatre.

  El programa de Festa Major de Sant Pere d’enguany es pot obtenir a través de l’enllaç.

  Comunicat Municipal

  L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes vol transmetre a la ciutadania un missatge de responsabilitat i prudència davant de la celebració en els propers dies de la festivitat de Sant Joan, de la Festa Major de Sant Joan de les Roquetes i de la Festa Major de Sant Pere de Ribes.

  El municipi es troba encara en aquests moments en estat de xoc per les conseqüències derivades de la pandèmia de la Covid-19, una situació d’emergència sanitària que mai abans havíem viscut, que s’ha cobrat la vida de moltes persones i què, malgrat la disminució de casos i contagis que ha experimentat, segueix sent una amenaça per a totes les persones.

  De la mateixa manera que hem hagut d’adaptar la nostra manera de viure a les noves circumstàncies, amb les celebracions populars hem de fer el mateix. Són moments difícils per a moltes persones i aquest és un any de contenció. Tanmateix, per no prendre riscos innecessaris,  no podem baixar la guàrdia i hem de ser, individualment i col·lectivament, més responsables que mai.

  Per aquest motiu, aquest Sant Joan també s’haurà d’adaptar a la nova situació, sense revetlles ni fogueres al carrer, i us emplacem a viure’l en família, en intimitat, en grups reduïts i, sobretot,  evitant les concentracions i aglomeracions.

  Fem-ho de forma segura amb les màximes precaucions. Si no us en podeu estar, aneu amb molta cura alhora de fer ús de la pirotècnia per tal d’evitar els accidents i els incendis i, especialment aquest any, tingueu cura en no acostar el gel hidroalcohòlic al foc o altra font de calor. Recordeu les mesures higièniques vigents (mascareta, rentat de mans i distància de seguretat) i no compartiu utensilis de menjar amb altres persones. No oblidem que els serveis sanitaris i d’emergència porten molts dies, setmanes i mesos treballant intensament, i la nit de Sant Joan no podem col·lapsar-los.

  Quant a les Festes Majors, considerant que no tenia sentit traslladar-les a unes altres dates i atenent a la voluntat de no cancel·lar-les per mantenir el seu esperit amb una programació simbòlica i alternativa que alhora servís de suport als sectors econòmic, cultural i artístic locals, s’han preparat tenint en compte i escoltant en tot moment totes les veus que hi són representades. No seran unes festes amb balls al carrer, però tindrem l’oportunitat de veure algunes mostres representatives a través de la televisió comarcal, les xarxes socials o Internet. Així, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, juntament amb els col·lectius representants de les entitats participants, ha programat en cada cas, adaptant-se a la situació sanitària actual, diversos actes, la gran majoria dels quals es podran seguir a través dels canals telemàtics i de Canal Blau TV.

  Les Festes Majors són unes de les activitats que reforcen més la nostra identitat i tenen una paper molt important en la vida social, cultural, lúdica i també econòmica dels nostres pobles. És en aquest sentit que cal seguir fomentant l’activitat al nostre municipi, doncs d’altres àmbits i sectors com el teixit comercial i econòmic també necessiten del suport de tots i totes nosaltres davant les adversitats sobrevingudes que pateixen. Malgrat tenir determinades limitacions, l’entrada a una nova fase i les circumstàncies actuals, serà una manera diferent de mantenir i viure les nostres tradicions en el marc que ens ha tocat viure.

  Bon Sant Joan i bones Festes Majors!