La Festa Major de Sant Pau es posa amb el primer cap de setmana d’actes

Les cercaviles tornen al carrer i es reprenen pràcticament tots els actes del programa, excepte els balls de Vigília i de Festa Major.

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

La Festa Major d’hivern de Ribes tornarà a celebrar-se aquest gener després que l’any passat no es van poder fer els tradicionals actes populars a causa de la Covid-19 i la situació del moment. La celebració de Sant Pau, doncs, encara amb precaució i il·lusió una edició que recupera un programa d’actes el més tradicional possible elaborat per la Comissió de Balls Populars, les entitats i l’ajuntament tenint en compte les mesures actuals vigents per frenar els contagis del coronavirus. Així doncs, s’evitaran aquells actes que comporten més aglomeracions, especialment a l’interior, i s’han fet lleugeres modificacions
per tal d’evitar concentracions de persones. Els membres de les colles també hauran de portar mascareta.

Per començar, aquest diumenge 16 de gener a les 12h tindrà lloc a la Masia El Mur la presentació del programa i la separata de la Festa Major de Sant Pau 2022. Hi participaran l’autor de la separata, Anton Milà, l’autora de la porta del programa, Pepi Orihuela, i representants de la Comissió de Balls Populars, el col·lectiu de Barraques i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. A continuació, el Ball de Diables per les masies representarà l’acte sacramental a càrrec d’antics diables Ribetans. Paral·lelament, l’entitat GER organitza un espectacle familiar, els Contes del món de les germanes Baldufa, a la Nau Pere Vall i Soler a les 12h del migdia (el preu de les entrades són de 5€ per menor de 12 anys, 8€ sòcies i 10€ amigues).

Els actes continuaran el dimecres 19 de gener amb l’Hora del conte de Festa Major a càrrec de Montse Panero i organitzat pel Servei de Cultura. L’activitat se celebrarà a la Biblioteca Manuel de Pedrolo a les 17.30h de la tarda i per assistir caldrà inscriure’s.

L’endemà a les 18h a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, dins el cicle històries del cinema clàssic, es farà la conferència Buster Keaton: l’home que no volia riure a càrrec de José María Álvarez. Paral·lelament al cinema Centre Parroquial es projectarà de manera gratuïta la pel·lícula-documental Fins al final. La muntanya russa de la Colla Joves presentada pel seu director, Xavi Marimon. És una activitat organitzada pels Castellers Ribetans.

Una de les novetats d’aquesta Festa Major serà la Recuperació de la Boja de Ribes, la música de gralla tradicional del ball de bastons. Serà el dissabte 22 de gener a les 12h, a la plaça Marcer amb la col·laboració de l’Escola de Grallers de Sitges. A la tarda, a la plaça de la Vila començarà la Timbalada de Convit al Pregó. A les 18h, al Saló de plens de la Casa de la Vila es farà abans del Pregó de Festa Major un acte d’homenatge a l’antic administrador de l’ermita de Sant Pau i la benvinguda al nou. Després el pregoner d’enguany, Anton Milà i Muntané, farà lectura del pregó i donarà el posteriorment el tret de
sortida al Correfoc que recorrerà els principals carrers del poble i que finalitzarà a la plaça de l’Església.

Resta pendent de confirmar encara si es podrà el concert del Trakasound a les 23h al Pavelló de Ribes (amb aforament limitat i entrada anticipada). El cap de setmana previ a Sant Pau continuarà amb l’Anada infantil a Sant Pau. L’activitat es farà el diumenge 23 de gener a les 10h del matí i començarà a la plaça de la Vila. A les 11h, a la plaça de l’ermita de Sant Pau es farà l’esmorzar per a les colles i la lectura dels Pregons Infantils a càrrec de les escoles públiques de Ribes i a les 12h es farà la baixada que acabarà a la plaça Marcer. A la mateixa plaça, a les 13h, es donarà pas a les exhibicions d’entremesos i Balls Parlats Infantils amb el Drac petit, Cabeçuts Petits, Cercolets Infantils, Pastorets Infantils i Diables Infantils, que acabaran amb un traca dolça.

Finalment els actes més tradicionals es viuran el dia de la vigília (24 de gener) i per Sant Pau (25 de gener). Es faran tots els actes habituals i centrals excepte els balls de Vigília i de Festa Major que s’han descartat a causa de la situació pandèmica.