La Biblioteca Josep Pla de Sant Pere de Ribes encara el tram final de les obres

La intervenció dotarà el nucli de les Roquetes d’un equipament públic adaptat a les necessitats de la població, amb un 60% més d’espai disponible

Els treballs d’ampliació de la Biblioteca Josep Pla, iniciats el novembre de 2020, encaren el tram final, amb la previsió d’estar enllestits a finals de novembre. La intervenció, amb un cost d’1M€, dotarà el nucli de les Roquetes d’un equipament públic adaptat a les necessitats de la població, tant pel que fa a disponibilitat d’espai com a modernització de les instal·lacions. Un cop acabes les obres passarà dels 536m2 als 868m2, el que representa un creixement del 60% de la superfície útil.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat que l’actuació “ens permet tancar el que nosaltres anomenem el triangle de la cultura de les Roquetes, que consisteix en dotar-nos d’uns equipaments dignes i ajustats a les persones, i que inclou la rehabilitació i ampliació del teatre municipal i la millora del Centre Cívic L’Espai, juntament amb l’ampliació i renovació de la Biblioteca Josep Pla”. Abigail Garrido ha destacat que l’ampliació “s’ha fet pensant molt en la gent jove i el públic infantil, perquè cada vegada més tenim necessitats d’espais on els joves i les joves puguin estudiar i fer feines en grup”.

El regidor de Cultura de les Roquetes, Adrià Solà, ha remarcat que la reforma s’ha dut a terme “prenent nota de les indicacions dels veïns. Teníem queixes de sorolls, per les activitats que es duen a terme al Centre Cívic L’Espai, que està al costat, i això ho hem tingut en compte a l’hora d’establir la divisió dels espais, amb panells acústics, perquè al final els usuaris de la biblioteca necessiten tranquil·litat. Ja que fèiem una reforma”, ha afegit, “volíem escoltar totes les peticions dels nostres veïns i veïnes i tenir-les ben presents”.

Aprofitar espais en desús de la pròpia edificació
L’ampliació de la Biblioteca Josep Pla s’està duent a terme utilitzant espais en desús de la planta baixa i del centre de formació d’adults, a la primera planta. En aquest segon nivell, fins ara inexistent, s’hi reubicarà la zona infantil, que duplicarà superfície.

L’actuació solucionarà els problemes actuals de funcionalitat, pel que fa a acústica, aïllament i qualitat de climatització. A banda de separar la zona infantil de la d’adults, es crearà un espai específic per a joves, un destinat a formació i diversos espais d’estudi i treballs individualitzats. Es mantindrà l’accés principal a la planta baixa i s’habilitarà una sala polivalent a la primera planta. Amb tot plegat, es respectarà l’estructura existent de l’edifici. Les obres es porten a terme garantint el servei als usuaris sense interrupcions.

Provisionalment, la biblioteca s’ha traslladat a la sala polivalent de la Vinya d’en Petaca, des d’on ofereix els seus serveis al públic de dilluns a divendres, de 15.30h a 19.30h, i els dissabtes, de 10h a 13h.

El 70% del finançament prové de subvencions
Els treballs d’ampliació i reforma de la Biblioteca Josep Pla, amb un cost d’execució d’1M€, s’han finançat en un 69,75% mitjançant subvencions (700.000€). Dues administracions hi han fet les aportacions:

– Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (600.000€), en el marc dels ajuts per a obres de construcció o adequació de biblioteques públiques de Catalunya per al període 2020-2023.

– Pla Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona (100.000€).

La Biblioteca Josep Pla afronta aquests mesos l’actuació més important des que es va inaugurar, el 1993. Amb el pas dels anys, l’Ajuntament hi ha dut a terme diverses millores. La darrera, efectuada el 2008, va comportar canvis tan importants com la incorporació de la sala polivalent i la modificació del fons i el mobiliari de la sala d’adults.

En l’actualitat, l’equipament disposa d’un fons de 36.834 documents, dels quals en destaquen els 13.945 del fons general i els 9.986 del fons infantil. A més, la biblioteca té 5.500 usuaris. Per edats, la franja més important és la de 40 a 64 anys (1.746), seguida dels joves de 15 a 24 anys (1.286). Durant l’any 2020, s’ha efectuat el préstec de 7.335 documents, una xifra a la baixa respecte d’anys anteriors, condicionada pels mesos de tancament per confinament i pel trasllat provisional a la Vinya d’en Petaca.