Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

“Instem a l’acord de ciutat” per Vilanova En Comú

Avatar photo

Constatem aquests dies la preocupació i malestar expressada per algunes de les principals organitzacions representatives de la ciutat, en l’àmbit econòmic i del món del treball, davant l’actitud del govern quan la seva veu no és escoltada

Imatge de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Foto: Aj. VNG

La pandèmia de la Covid 19 ha provocat una crisi sanitària i humanitària i està derivant en una crisi social i econòmica amb conseqüències i efectes directes i d’ indirectes, encara desconeguts.  Està canviant el que anomenem ‘la normalitat’ les nostres vides.  Cap a on es dirigirà el canvi? Segurament encara és d’hora per a poder veure senyals i la direcció concreta de reacció i de resposta.

Una part important de la gestió d’aquesta resposta, com hem comprovat des del 14 de març, ha vingut de la mà del món local.  El municipalisme ha reaccionat en els moments més crítics   buscant solució als problemes en què ens hem anat trobant: posant en funcionament xarxes solidàries de suport en el confinament, alertant sobre la greu situació que es vivia a les residències i cobrint moltes de les necessitats,  disposant d’espais i logística de suport als centres sanitaris, distribuint les beques menjador, activant bancs d’aliments i ajuts a les famílies,…  El paper i funció  del municipalisme ha estat clau en l’emergència i, sense cap mena de dubte, ho ha de seguir sent en la resposta de sortida a la crisi.

Els ajuntaments hauran de ser,  també, el motor en el camí de recuperar-nos i afrontar els canvis. Molts municipis hi estan treballant: proposant i aprovant acords municipals, per a què des del diàleg, la participació oberta i des del treball conjunt de les institucions, des de les organitzacions socials, econòmiques, polítiques, la xarxa de col·lectius i la ciutadania es posin les bases i les mesures necessàries per a resoldre les necessitats i urgències que els seus veïns i veïnes requereixen. A la nostra comarca i al Penedès en tenim clars exemples, d’aquests acords: Sitges, Vilafranca,…

A Vilanova i la Geltrú, en aquesta línia el passat Ple  es presentava i debatia una moció que demanava impulsar un acord de ciutat. No entenem perquè el govern i la majoria del Ple Municipal de Vilanova i la Geltrú ha rebutjat la proposta i la possibilitat de constituir un espai de treball per a definir i treballar de forma col.lectiva i concertada, amb els agents i les organitzacions econòmiques, socials, cíviques, polítiques i obert a la ciutadania, un Pla de Mesures  i un Pla de Recuperació per a la ciutat.

Constatem aquests dies la preocupació i malestar expressada per algunes de les principals organitzacions representatives de la ciutat, en l’àmbit econòmic i del món del treball,  davant l’actitud del govern quan la seva veu no és escoltada ni considerada -o ni tan sols convocada- a la presentació de les mesures que vol dur a terme i va anunciant en l’àmbit econòmic. Així ho han fet explícit el Gremi d’Hosteleria i els dos sindicats majoritaris representants dels treballadors i treballadores a la comarca i la ciutat, CCOO i UGT.

Sempre s’està a temps i és bo, rectificar, com ens ho recorda una vella dita: “ de savis és rectificar”.

Per això, des de Vilanova En Comú volem tornar a instar a la responsabilitat del govern i del conjunt de forces polítiques amb representació a l’Ajuntament, per a que modifiquin la seva posició i atenguin a la demanda de creació d’ un espai per a l’acord.  Creiem que ha de  formular-se amb voluntat de construcció conjunta, que ha de respondre a doble objectiu i mirada: la mirada immediata, d’acompanyament a la gent i la mirada de futur, d’estratègia i planificació dels reptes que tenim com a ciutat.

Serà en aquest últim objectiu, la perspectiva estratègica on caldrà atansar més esforços, més complicitat i entesa,  per saber-ne respondre-hi:

-Com re-composem o canviem el model d’atenció a la nostra gent gran? Com donem resposta comunitària d’atenció Social i de Salut? Com resolen els dèficits de serveis que tenim en l’atenció primària, l’especialitzada i l’hospitalària?  Com treballem per a fer realitat el projecte del nou hospital a Vilanova i la Geltrú?
-Quina economia local en el nou context socioeconòmic, global i interdependent volem promoure?  Quina estratègia adoptem en el model productiu, industrial, turístic i de serveis? Quina és la nostra oferta per a la captació i implantació de nova activitat econòmica?  I  quin tipus d’activitat volem captar?  On?
-Com ens singularitzem i alhora, cooperem al Garraf i al Penedès econòmica, social i culturalment?
-Ens cal replantejar el Pacte per a l’Ocupació del Garraf? Podem consensuar-ne d’un amb la resta de la Vegueria del Penedès?
-Com ha de funcionar la ciutat: l’espai públic i la mobilitat? Com garantim la mobilitat sense penalitzacions i d’accés igualitari amb la resta del país?
-Com salvem l’ocupació i en garantim més, pel present i pel futur?
-Com donem cobertura al dret a l’accés a l’habitatge per a tothom?.
-Quin creixement demogràfic real ens espera i com en donem resposta?.
-Com equilibrem i reduïm la petjada ecològica de  la ciutat?  Com volem respirar?

Des de Vilanova en Comú hi treballarem per a contribuir i sumar en les respostes que volem per la ciutat per atendre amb immediatesa la protecció i l’acompanyament a la gent, i aixecar la mirada més enllà, per a construir allò que  garanteixi futurs i horitzons comuns a la ciutat, al Garraf i al Penedès.  Esperem que els representant municipals, el govern i l’oposició, també responguin.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’alcaldessa de Sitges signa un decret per donar les màximes facilitats a les terrasses

Notícia següent

Els municipis de la Costa Daurada tenen permís per muntar instal·lacions a les platges

Notícies relacionades