Cubelles planifica les mesures per obrir les platges amb seguretat aquest estiu

Les accions es prenen de forma coordinada entre els disset municipis que conformen la Taula per un litoral sostenible

Imatge del Passeig Marítim de Cubelles. Cedida

L’Ajuntament de Cubelles s’ha sumat a la Taula de municipis per a un litoral sostenible, juntament amb les viles de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cunit, Calafell, El Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que representen 110 km del litoral mediterrani. L’objectiu de la taula, que representa una unitat geogràfica del litoral mediterrani, són els de treballar per una gestió sostenible del nostre litoral i, a la vegada, planificar accions per a l’obertura de platges aquest 2020 aplicant totes les mesures possibles per a la prevenció del contagi, oferint la façana marítima com un espai saludable i font de salut.

Josep Maria Hugué, regidor de Medi Ambient i responsable polític de la gestió de les platges de Cubelles, i Eva Escardó, tècnica municipal, han assistit a les reunions telemàtiques celebrades recentment en les quals els municipis han pres acords en relació a fer una gestió del litoral a partir dels tres pilars del desenvolupament sostenible: econòmicament viable, socialment equitatiu i ambientalment sostenible. Per aquest motiu han acordat reclamar a la Generalitat de Catalunya i al Ministeri per a la Transició Ecològica l’exoneració de les taxes d’ocupació des del començament de la pandèmia fins a finals de 2020 als adjudicataris i concessionaris de les activitats del Pla d’Usos i de les Concessions i la resolució dels expedients dels Plans d’Usos de 2020, i la pròrroga dels del 2019, l’autorització per començar el muntatge de les instal·lacions de serveis públic i privats com a molt tard el 25 de maig i rebre la informació dels requeriments de seguretat i distanciament sanitaris. Perquè un dels principals neguits dels municipis signants és que “no tenim coneixement dels requeriments per desenvolupar les activitats públiques i privades del Pla d’Usos amb totes les garanties sanitàries”.

L’obertura de les platges aquest estiu respon també a una necessitat de “recuperació econòmica de les activitats desenvolupades al litoral, de les quals depenen, directa o indirectament, molts sectors com el turístic, base principal de l’economia de la majoria dels nostres municipis”. Moltes d’aquestes activitats s’han aturat completament a causa de la declaració de l’Estat d’Alarma per la crisi sanitària de la COVID-19, en uns municipis en els quals la dependència del sector turístic, i del litoral com a principal servei i atractiu, és molt important. I les platges no està previst obrir-les fins a assolir la fase 3 del pla de desescalada, prevista al territori al voltant del 8 de juny, la qual cosa suposa “el retard de l’activació empresarial i econòmica a zones de gran dinamisme durant la temporada estival, alentint la recuperació econòmica de moltes empreses, sobretot les dependents del turisme, i el seu efecte multiplicador”.

Finalment, els disset municipis signants del que es coneix com el Pacte de Comarruga, fan una “crida a la col·laboració ciutadana perquè actuï amb sensatesa, amb el respecte a les normes i mesures de distanciament sanitàries, al desplaçament sostenible per ajudar a mantenir l’alè que li hem donat al nostre litoral, que serà l’espai de socialització saludable i de salut. Només aconseguirem contenir la pandèmia tots junts”.

Aquest projecte de gestió conjunta del litoral ha passat des de la seva constitució a Comarruga el passat mes de febrer, per dues crisis. La primera en motiu dels forts temporals que cada vegada arrasen més sovint les platges destrossant la natura i la primera barrera protectora de molts espais urbans, i una segona crisi sanitària en la qual la natura serà clau per la recuperació. “Sense sostenibilitat no tenim natura i sense natura no hi ha salut; per tant, hem de gestionar de forma conjunta sostenibilitat i salut”, assegura la Taula de municipis per un litoral sostenible.