El Palau Maricel de Sitges encara una reforma integral respectuosa amb el llegat patrimonial i arquitectònic

El projecte, que s’ha presentat públicament en el marc de les Jornades de Patrimoni, busca la unitat conceptual i històrica de tot el conjunt de Maricel. Preveu solucionar els problemes de vellesa i antiguitat que han anat deteriorant l'edifici durant més de 100 anys, a més de dotar-se d’una sala expositiva.

Imatge de l'acte de presentació de la reforma a realitzar al Palau Maricel de Sitges. Foto: Aj. Sitges

 L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha presentat aquest diumenge el projecte de reforma integral del Palau Maricel en el marc de la celebració de les Jornades de Patrimoni i coincidint amb el centenari de Maricel, uns treballs que podrien començar a partir de desembre vinent i finalitzar en poc més d’un any. Les obres de reforma obriran la porta a la restauració de les peces d’art i a la museïtzació de l’edifici. L’acte ha comptat també amb la presència de la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, i la directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella.

El conjunt monumental noucentista serà objecte d’una intervenció de rehabilitació dels seus 2.000 metres quadrats aplicant un criteri general de conservació i buscant la unitat conceptual i històrica de tot Maricel. El projecte preveu solucionar els problemes de vellesa i antiguitat que han anat deteriorant l’edifici durant més de 100 anys, actuant amb reforç estructural, la supressió de barreres arquitectòniques, creant circuits per públic i serveis i planificant les situacions d’emergència i seguretat, entre altres.

Durant l’acte, Forns ha explicat que el projecte de reforma “és molt respectuós amb el patrimoni, però adaptant l’edifici a les necessitats actuals del segle XXI”. “No volíem que es repetís la polèmica del 2011 en el cas del Cau Ferrat, la Casa Rocamora i el Museu Maricel. Tant de bo que en aquella ocasió s’hagués pogut fer les dues obres, tant de mar com de terra”.

Per a la regidora de Cultura, Rosa Tubau, la importància de la museïtzació “és que representa un dels eixos de la seva activitat cultural i que atrau a tots els que ens visiten”. Tubau ha avançat que el projecte preveu una sala expositiva amb la intenció de pal·liar la falta d’espais expositius a la vila.

La directora dels museus, Vinyet Panyella, ha explicat que el projecte, que arriba als 3 milions d’euros, compta amb una dotació de l’Ajuntament d’1,3 milions, que permet iniciar els treballs ara, però també una dotació de la Diputació de Barcelona. Panyella ha explicat també que Museus gestiona actualment el projecte de digitalització com el sistema de climatització, així com les actuacions sobre deficiències i urgències de l’edifici.

El Palau Maricel de Terra forma part del patrimoni històric artístic de Sitges i és propietat de l’Ajuntament de Sitges. Va ser construït entre 1913 i 1918 per encàrrec de Charles Deering a Miquel Utrillo perquè fos la seva residència europea i pogués hostatjar les seves col·leccions artístiques.

Les Jornades Europees de Patrimoni han ofert aquest cap de setmana un ampli programa d’activitats amb visites guiades a l’exposició de l’escultor Gustau Violet; el taller familiar ‘Buscar Encuentra’, al Palau Maricel; així com l’exposició de la Fundació Stämpfli.

Les jornades busquen sensibilitzar la població sobre la història i els valors europeus, reforçar el sentiment d’identitat comuna i posar de relleu les possibilitats que ofereix el patrimoni per al seu desenvolupament de les societats.