Comencen les obres de restauració de la plaça de la Vila a Vilanova i la Geltrú

L'actuació pretén recuperar les zones malmeses i retornar el paviment a les característiques originals de construcció. La intervenció es farà per fases i suposa una inversió de 115.000 euros

Aquest dilluns 16 d’octubre, s’han iniciat les obres de restauració de la plaça de la Vila. Una actuació que té per objectiu la renovació del trencadís de les zones de paviment malmeses i que també intervindrà sobre la base de marbre que sustenta l’estàtua del prohom vilanoví, Josep Tomàs Ventosa.

Amb un pressupost de 115.000 euros i un termini d’execució de dos mesos, les obres s’iniciaran a l’extrem de la plaça situat al carrer dels Caputxins i es desenvoluparà per trams per tal de no interrompre el pas de persones ni l’activitat habitual que té la plaça. Quant a la intervenció, els serveis tècnics de la Regidoria de Projectes i Obres de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha detectat com a principals patologies el desgast generalitzat del trencadís, esquerdes, aparició de flonjalls i zones amb pèrdua de vorada.

Proposta d’actuació
A la part de la plaça on el trencadís presenti esquerdes, manca de material o flonjalls a causa de les filtracions d’aigua, es procedirà a fer la substitució d’aquest paviment respectant les figures geomètriques i utilitzant el mateix tipus de marbre, sempre que sigui possible, que hi ha actualment. Segons l’informe realitzat pels serveis tècnics, la plaça té una superfície de 847 m2 i la restauració es realitzarà a les zones malmeses amb una intervenció que pretén la recuperació i retorn de les característiques que tenia la plaça quan es va construir, a la dècada dels seixanta del segle passat.

Pel que fa a la zona central, amb la base rectangular de marbre que sustenta l’estàtua, es retirarà la plataforma i es rebaixarà a nivell de terra quedant només els graons que conformen la base més quadrada de l’estàtua, que podran ser utilitzats com un banc. D’altra banda, les peces de marbre buixardat de Sant Vicenç que envolten el monument i que estiguin malmeses també seran substituïdes.

Finalment, des de la Regidoria de Projectes i Obres s’ha donat a conèixer que amb aquesta intervenció també es pretén millorar el grau de lliscament que presenta la plaça de la Vila actualment.