Una rotonda a la ronda Ibèrica amb el carrer del Doctor Zamenhoff, la proposta més votada dels pressupostos participatius 2019

Un total de 6 propostes, que suposen una inversió total de 150.000 euros, han estat les més votades per la ciutadania

Imatge de l'encreuament entre el C/Dr. Zamenhoff i la Ronda Ibèrica. Foto: Aj. VNG

Fins al 15 d’abril es podien votar les propostes guanyadores dels pressupostos participatius 2019. Enguany la ciutadania havia presentat un total de 247 propostes, de les quals finalment se n’han pogut votar 54 de diverses temàtiques relacionades amb l’accessibilitat i la mobilitat, ambientals, carrers i espai públic, carril bici, equipaments municipals, espais per a gossos i parcs infantils.

Les més votades, finalment, han estat aquestes 6, que suposen una inversió total de 150.000 euros:

Crear una rotonda a la ronda Ibèrica amb Doctor Zamenhof. La proposta, valorada en 30.000 €, ha obtingut 529 suports. Es tracta d’adequar i millorar l’accessibilitat i la mobilitat de les persones que accedeixen a La Collada-Els Sis camins i als centres educatius Ítaca, Cossetània o IES Dolors Mallafré.

Instal·lar lavabos al passeig de Ribes Roges a la zona de la Platja de la República. Amb un pressupost de 20.000 €, ha obtingut 516 suports. La platja de la República s’ha anat configurant al llarg dels anys en un espai de trobada i pràctica d’activitat física, com el Qui-Gong i altres activitats a l’aire lliure per a la gent gran, fet que fa necessària la instal·lació d’un servei de lavabos tot l’any.

Zona d’ombra al pati de l’escola Volerany. Amb un pressupost de 20.000 €, l’han votat 405 persones. L’escola Volerany té un pati de ciment de 700m2, amb un petit porxo d’ombra, de manera que en els mesos en què es registren altes temperatures, és un perill per a l’alumnat.

Espai verd i parc a la Plaça dels Franciscans. Valorat en 30.000 €, ha rebut 385 suports. Consisteix en la remodelació de la plaça dels Franciscans amb la creació d’un espai verd i un parc infantil públic.

Aparcabicis Antirobatoris, amb un pressupost de 30.000 €. L’han votat 333 persones. Moure’s amb bicicleta és una bona alternativa a la nostra ciutat. Però les persones usuàries d’aquest mitjà de transport són víctimes de robatoris continus. Es proposa la implementació d’un espai d’aparcabicis segur a l’estació de tren, un servei obert 365 dies a l’any 24 hores al dia, que protegeix la bicicleta amb un sistema antirobatori per tres punts d’ancoratge i material anticisalla, a més d’espai per guardar el casc.

Millores al sector mar: punt de llum a la plaça 1 d’Octubre per fer Cinema a la fresca, i millores a les instal·lacions de futbol platja. Tot plegat valorat en 20.000 €, també ha rebut 333 suports. Per fer cinema a la fresca gratuït a l’estiu fa falta un punt de llum a la plaça de l’1 d’octubre (al Parc de Baix-a-Mar), que també servirà perquè altres entitats puguin realitzar activitats en aquell espai.

Pel que fa a les millores a les instal·lacions de futbol platja, vora el Xiringuito l’U, es proposa la instal·lació de xarxes de seguretat, de manera que es pugui entrenar i preparar les competicions amb més temps, i no només durant 1-2 mesos a l’estiu. D’aquesta manera es milloraran les condicions d’utilització de les instal·lacions i es protegirà a la resta d’usuaris de la platja, integrant aquest esport en la cultura esportiva de la ciutat. També es proposa que s’adeqüi les condicions de la sorra en aquests camps.

Enguany han votat als pressupostos participatius 2.180 persones (el 2017 van ser 1.899, i el 2018, 1.911). Del total de vots, la majoria s’han fet a través de la web, i 147 han estat presencials als centres cívics i Casal Municipal de la Gent Gran. La valoració tècnica de la plataforma participa.vilanova.cat és que ha funcionat correctament, malgrat s’ha detectat alguna incidència puntual relacionada amb persones que no recordaven la contrasenya o que tenien usuaris duplicats. Aquests casos s’han pogut resoldre telefònicament.