Sitges referma el compromís per eradicar la violència de gènere

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell, presideixen l’acte institucional per commemorar el 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Amb motiu del 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, Sitges programa un ampli ventall d’activitats per conscienciar la població sobre la importància d’eradicar aquesta xacra social. En l’acte institucional celebrat aquest dimecres i presidit per l’alcalde de Sitges, Miquel Forns i per la regidora Mireia Rossell, s’ha posat en valor la importància de celebrar aquest acte.

La regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell, ha afirmat que “sovint diem quan ens trobem any rere any en la celebració d’aquest dia, que tan de bo aquest dia no s’hagués de celebrar. Però  és necessari i important commemorar el 25N per fer visible una realitat molt dura, com encara és a tot el món i també aquí a Sitges, la violència tan física com psicològica que pateixen moltes dones”

També en el seu discurs l’alcalde, Miquel Forns, ha remarcat que “necessitem anar tots a una, tots els qui tenim responsabilitats a les administracions, a la seguretat i prevenció i a la societat civil per disminuir aquestes xifres. Sitges referma el seu compromís per eradicar la violència contra les dones ”.

Durant l’acte s’ha fet la lectura del manifest, que enguany ha estat llegit per les regidores Mireia Rossell, Aurora Carbonell, Rosa Tubau, Carme Almirall i Vinyet lluís. Per finalitzar l’acte s’ha penjat al balcó la banderola contra la violència envers les dones.

El servei de Sitges Dona de la regidoria de Benestar i Família treballa diàriament per atendre les necessitats de totes les dones. Més del 60% de les dones que han estat ateses al servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) des de l’1 de gener al 15 de novembre, han estat per motius de violència de gènere. La majoria de les atencions del SIAD són de caràcter psicològic i d’assessorament jurídic.  Actualment 3 dones del municipi precisen d’un aparell de protecció específic i 27 dones tenen una ordre d’allunyament vigent per motius de violència de gènere. A Catalunya des d’inicis del 2017 8 dones han mort per motius de violència de gènere.

El Casino Prado ha acollit aquest dimecres una sessió de photocall contra la violència de gènere amb l’etiqueta #sitgesdiuprou. Després l’alumnat dels instituts Joan Ramon Benaprès i Vinyet han llegit el manifest i seguidament s’han projectat el recull de treballs en format de vídeo realitzats en anys anteriors pels estudiants dels dos centres que durant el curs treballen els tallers de prevenció de conductes abusives Ens Estimem. Aquest programa està adreçat a estudiants de 3r, 4t d’ESO i 1r de Batxillerat per abordar temes de sexualitat i igualtat de gènere. Com a resultat dels tallers, els joves realitzen curts ideats i dirigits amb els coneixements adquirits. La programació ha continuat amb el taller conferència “Enredades en les històries” a càrrec de Drac màgic, Cooperativa dedicada fonamentalment a l’estudi i a la divulgació de la cultura audiovisual i la seva utilització en diverses activitats educatives, socials i culturals.

Totes les activitats s’inclouen dins la programació organitzada per la regidoria de Benestar i Família amb l’objectiu de commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. El programa d’actes va començar el 15 de novembre amb el taller d’autoprotecció i s’allargarà fins al dijous 7 de desembre.

Dijous 23 de novembre, la Tertúlia Bohèmia de la Societat Recreativa El Retiro programarà un acte de sensibilització amb un “Espectacle de dansa, cant i poesia” per fer visible els valors de la dona a l’hora de fer front, frenar la violència i l’agressivitat.

Els actes es reprendran divendres 24 de novembre amb el taller “I tu, com lligues?”, que es farà de 17,30 a 19,30 hores a l’Espai Jove de Sitges. En aquest taller, adreçat al jovent de 14 a 18 anys, es treballarà el consentiment i les relacions sexuals respectuoses. A les sis de la tarda al Casal de la Gent Gran Joan Maragall es llegirà un text i també es farà un homenatge a les dones víctimes de violència masclista. A les sis de la tarda al Casal de la Gent Gran Pau Casals tindrà lloc la taula rodona “La dona trans i la violència de gènere”, organitzada per l’associació Sitges Voluntaris Socials amb participació representativa d’entitats socials catalanes.

Dissabte 25 de novembre, al Casal de la Gent Gran Pau Casals també es farà l’“Homenatge a les dones víctimes de violència masclista” i es llegirà un text a partir de les cinc de la tarda. Més tard, a dos quarts de set a la tarda a la Cava d’El Retiro es llegirà el manifest i a continuació “En peu” una obra de teatre, amb les actrius Alicia Martel i Isabel Diaz, de la Plataforma Dona Cançó.  Entrada lliure.

Els actes finalitzaran el 7 de desembre amb la iniciativa “Crida a l’Empatia, instància poètica” amb Magda Altabella a l’espai polivalent de la Societat Recreativa El Retiro a partir de les vuit de la tarda.També en el marc de les propostes es programa l’exposició virtual Violència masclista en la parella: desmuntem mites? per revisar la revisió d’alguns dels mites associats a l’amor romàntic i a la violència masclista.