Se celebra el plenari del Pacte per l'Ocupació del Garraf, amb l'objectiu de reeditar-lo

Valoració positiva del treball conjunt dels sis municipis i tots els agents implicats, que preveuen promoure un Pla estratègic d'activitat econòmica

Imatge dels i les representants del Pacte d'Ocupació. Cedida

La Masia d’en Cabanyes, seu del Consell Comarcal, ha acollit aquest migdia el Plenari del Pacte per l’Ocupació del Garraf 2018-2020, que ha reunit les sis alcaldesses de la comarca, juntament amb els agents acadèmics, socials i econòmics que en formen part. La sessió ha tingut la finalitat de fer balanç de les mesures executades des de la signatura del pacte, el juliol de 2018; també s’han posat sobre la taula accions pendents de realitzar durant aquest any i s’ha parlat del futur. La voluntat dels membres és reeditar el pacte per als anys 2021-2024, continuar treballant de forma conjunta i coordinada per marcar el full de ruta de les polítiques d’ocupació al Garraf.

Els membres del plenari han coincidit a valorar positivament la mesa de treball que ha estat desenvolupant el pacte, amb accions tant per a la detecció de necessitats com per a la planificació d’accions formatives i ocupacionals al territori. Per part de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a banda de l’alcaldessa Olga Arnau, també hi ha assistit la regidora d’Educació i Ocupació, Mercè Mateo, així com els responsables tècnics de l’Institut Municipal d’Educació i Treball, membres de la mesa de treball. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha volgut destacar la transversalitat del pacte: “Tot el potencial que aporta un pacte tan transversal, amb la presència de tots els agents implicats, el món de l’educació i la universitat, els sindicats i el teixit empresarial, és el que dona valor i sentit a aquest pacte”. En la mateixa línia, ha parlat del compromís que el pacte tingui continuïtat: “Les estratègies de comarca tenen més projecció i més bons resultats, si volem afavorir l’ocupació hem d’anar cap a aquest treball transversal entre els sis municipis, per tant, apostem per reeditar el pacte i treballar junts per a un objectiu clar i concís”.

Entre les mesures realitzades, s’ha posat en valor la coordinació en programes per a la formació i l’ocupació de persones en situació d’atur de llarga durada, així com per a la reinserció per a persones majors de 45 anys en situació d’atur. També s’ha valorat positivament l’aposta i ampliació de programes destinats a afavorir la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, disminució física i trastorn de salut  mental, entre d’altres. Pel que fa a actuacions properes, es preveu l’impuls d’un Pla estratègic d’activitat econòmica, que seria el primer promogut per iniciativa conjunta dels municipis, i que ha de servir per recollir dades socioeconòmiques del territori i planificar noves línies d’actuació. També s’ha marcat com a objectiu potenciar l’àmbit de la formació, amb l’impuls d’un consell de formació del Garraf. El Pacte per l’Ocupació integra el Consell Comarcal del Garraf, els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Canyelles i Olivella, l’Agència de Desenvolupament Node Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya, els sindicats UGT i CCOO, la Federació Empresarial del Gran Penedès, i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Ensenyament.

La jornada a la Masia d’en Cabanyes ha servit també per signar el protocol per a la continuïtat del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial PECT “Envelliment actiu i saludable i dependència”, i també s’ha aprofitat la trobada de les sis alcaldesses per celebrar una sessió del Consell d’Alcaldies.