S’aprova el projecte “Envelliment actiu i saludable i dependència”, amb finançament FEDER

L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar tecnologies i serveis que millorin la qualitat de vida de la ciutadania, en especial de les persones grans amb necessitats especials.

El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya ha publicat la resolució d’aprovació definitiva del projecte “Envelliment actiu i saludable i dependència”, que busca millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència a través de l’aplicació de les noves tecnologies. Segons la resolució, es podran desenvolupar les cinc actuacions incloses al projecte.

Aquesta iniciativa forma part dels Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), que tindran cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020, i compta amb la participació del Consell Comarcal del Garraf, els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Sant Pere de Ribes, Canyelles, Cubelles i Olivella, la Fundació Ave María, el Consorci Sanitari del Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Institut de Robòtica per a la Dependència i Neàpolis.

En total es duran a terme cinc actuacions: la Fundació Ave María desenvoluparà “Never Alone”, amb un programa informàtic en el núvol al què podran accedir tots els prestadors de serveis; l’Institut de Robòtica per a la Dependència crearà la flota de robots mòbils “Delivery Bot” pel transport de materials als centres sociosanitaris i pisos tutelats i Neàpolis impulsarà el laboratori de tecnologies i solucions aplicades a l’envelliment actiu i la dependència “Silver Economy”.

Per la seva part, el Consorci Sanitari del Garraf desenvoluparà el projecte “Better Aging” per potenciar la socialització, la promoció de l’exercici físic adaptat i l’avaluació de l’estat psico-emocional,​​ i la Universitat Politècnica de Catalunya crearà “Envellint”, un model d’atenció integral adaptat als col·lectius més fràgils.

El pressupost aprovat és de 1.518.552,10 €, el 50% del qual serà finançat pel Fons Europeu, el 25% pels sis ajuntaments de la comarca i el 25% restant pels centres impulsors de cada actuació. La coordinació del projecte anirà a càrrec del Consell Comarcal del Garraf.

També s’han vinculat al projecte entitats com la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), la Fundació El Redós, Node Garraf i el Tegar, entre d’altres. Aquesta línia de treball és estratègica per a la comarca i s’espera generar en el futur propostes empresarials vinculades a la innovació i la dependència, en benefici de la ciutadania.