Les ciutats de El Pireu i Schiedam busquen aliances amb Vilanova amb el port i l’economia blava com a nexe en comú

Avatar photo

Les tres ciutats s'ha trobat aprofitant que també treballen juntes en el projecte TechRevolution que aquesta setmana ha celebrat un encontre transnacional a Neàpolis

Imatge de la primera tinenta d’Alcaldia i regidora d’Innovació, Olga Arnau, amb els representants de El Pireu i Schiedam. Cedida

Són viles marineres, amb port i activitat econòmica diversificada vinculada al sector primari, la indústria i al turisme i que desenvolupen també vincles amb la universitat i la recerca. Aquest conjunt d’interessos són comuns en els àmbits costaners de les ciutats d’ El Pireu (Grècia)., Schiedam (Països Baixos) i Vilanova i la Geltrú. Compartir infraestructures portuàries i tractar de desenvolupar-les com a actius rellevants i generadors de oportunitats i ocupació des de l’extensió de les noves tecnologies i la innovació a l’economia blava són alguns del nexes que han propiciat la trobada entre les delegacions d’aquestes dues ciutats i alguns dels principals actius locals convocats per l’Ajuntament i l’Agència Pública d’Innovació Neàpolis. Entre alguns d’aquests agents hi ha els centres de recerca vinculats a la UPC, l’Institut municipal d’Educació i Treball (IMET) i els agents per al desenvolupament econòmic local de turisme i Innovació.

La primera tinenta d’Alcaldia i regidora d’Innovació, Olga Arnau, ha donat la benvinguda als representants de El Pireu i Schiedam. Aquestes delegacions participen juntament amb Vilanova i altres quatre ciutats europees en el Projecte TechRevolution dins el programa URBACT de la Unió Europea. Les tres delegacions han aprofitat aquest encontre transnacional per posar en comú objectius i estratègies en relació als ports propis.

L’anomenada economia blava vincula el conjunt de fluxos socioeconòmics al voltant de les infraestructures portuàries i és un dels àmbits emergents per la capacitat per a incorporar processos d’innovació, creació d’ocupació diversificada i abast multisectorial (transport multimodal de mercaderies i logística, turisme, pesca, activitat esportiva i recreativa, etc.). És a més a més un àmbit molt permeable al desenvolupament de solucions TIC en molts d’aquests sectors.

La reunió s’ha celebrat en la seu del LAB, el Laboratori d’Aplicacionsa Bioacústiques de la UPC que dirigeix Michel André, que ha donat a conèixer la recerca que es desenvolupa des de Vilanova, centrat en l’estudi de la contaminació acústica marina i el desenvolupament de solucions tecnològiques per a la conservació dels ecosistemes marins i la prevenció del seu deteriorament.

A la trobada ha intervingut també el degà de la l’EPSEVG, Escola Universitària Politècnica de Vilanova, Frederic Vila, el director del Institut Municipal d’Educació i Treball, Jordi Palacios i el cap d’estudis de Formació Professional de l’Institut Lluch i Rafecas, Llorenç Guari. En aquest centre s’imparteix un cicle de grau mitjà de manteniment de vaixells esportius i d’esbarjo, que compta amb part de les seves instal·lacions educatives, un dels tallers, en una nau a dins del port.

Un dels punts d’interès manifestats per la ciutat de Schiedam ha estat vincular els lligams existents en materia educativa, reglada o no, en la capacitació i formació professional i els estudis i la recerca superiors vinculats al mar i en la forma com aquestes itineraris formatius s’havien resolt a la ciutat.

La regidora Olga Arnau ha posat de manifest que: “Aquests encontres reforcen la nostra idea de que les aliances amb les ciutats europees ens aporten coneixement, noves eines de creixement econòmic i nous mercats en l’àmbit de l’ocupació, de la formació, de la innovació i de l’activitat econòmica. En aquest cas, les perspectives de futures aliances amb El Pireu i Schiedam es basen en la formació, la recerca i els “smartports”, que ens han d’ajudar -de ben segur- a millorar i a qualificar la nostra oferta actual en aquests àmbits”

La trobada ha conclòs amb el compromís de les delegacions de continuar mantenint el contacte i desenvolupar una anàlisi de les fortaleses i punts en comú amb l’objectiu de convocar futures trobades a tres bandes on es puguin concretar iniciatives i projectes en comú o bé intercanviar experiències, coneixement i casos d’èxit.

La delegació de la ciutat de El Pireu ha explicat a la resta el seu programa específic: Blue Growth. Es tracta d’un programa d’ampli espectre i abast que aixopluga sota aquesta marca i el concepte “blue”, tot el conjunt de negocis i activitat econòmica vinculada als recursos del port, el mar. El seu objectiu es concentrar sobre el paraigua d’una única estratègia específica tota l’economia blava de la ciutat i fer que els seus actius siguin motor de desenvolupament de l’economia local i nacional.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La família de Jaume Vicens Vives dona l’arxiu personal de l’historiador a la UdG

Notícia següent

Arriba l’àgora de primavera de VNG carregada d’activitats per afavorir la convivència

Notícies relacionades