L'Ajuntament de VNG calcula utilitzar 4.300 mascaretes en les properes dues setmanes

Imatge de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Foto: Aj. VNG

L’Organisme Autònom Municipal AISSA (Assistència Integral Social i Sanitària), del qual depenen el CAPI Baix-a-Mar i tots els serveis de La Plataforma, necessita 2.800 mascaretes per als propers 14 dies. La Policia Local n’utilitzarà 650, els serveis de neteja i neteja viària de l’Ajuntament, més de 200. La xarxa de persones voluntàries, el personal dels mercats i la resta de treballadors de l’Ajuntament que realitzen serveis essencials durant l’estat d’alarma també fan ús de les mascaretes per evitar la propagació del coronavirus. En total, s’ha calculat una previsió de necessitats de prop de 4.300 mascaretes, les quals estan arribant per diferents vies d’adquisició o donacions. Bona part de les mascaretes que utilitzarà l’Ajuntament aquests dies són gràcies a aportacions solidàries de particulars, entitats, col·lectius i empreses, que bé les han adquirit i les han donat, o bé n’han aportat si en tenien en estoc (és el cas de clíniques dentals, per exemple), o bé han donat material per confeccionar-ne, o s’han organitzat per cosir-ne i esterilitzar-les. Les que es puguin, es reutilitzaran, però moltes han de ser d’un sol ús, de manera que la demanda no s’aturarà.
Avui dilluns l’Ajuntament ja ha rebut un total de 1.447 mascaretes confeccionades per persones que cusen, i que s’estan esterilitzant per distribuir-les en els diferents serveis municipals.

Com es distribueixen
Les mascaretes específiques per a ús de personal sanitari es porten directament als equipaments sanitaris. Totes les mascaretes que aquests dies estan cosint moltes persones voluntàries de la ciutat i de la comarca s’estan distribuint entre el personal que treballa en serveis bàsics no sanitaris. Abans de lliurar-les, s’esterilitzen. Un cop utilitzades, cada usuari se n’ha de fer càrrec i rentar-la amb aigua calenta per poder-la reutilitzar per a ús individual. Cal recordar que les mascaretes de roba no són d’autoprotecció: és a dir, no protegeixen a qui les porta, sinó a les persones amb qui té contacte. ¿

Com s’utilitzen
Les unitats que distribueix l’Ajuntament es lliuren amb unes instruccions d’ús que recomana l’Organització Mundial de la Salut: abans d’utilitzar la mascareta, cal rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb desinfectant alcohòlic. S’ha de cobrir la boca i el nas, assegurant-se que no quedin obertures entre la mascareta i la cara. Cal evitar tocar-la mentre s’utilitza, i si es toca, rentar-se les mans. Quan estigui humida s’ha de canviar per una de nova, i mai reutilitzar-la si és d’un sol ús. A l’hora de treure-se-la, cal fer-ho sense tocar la part del davant i llençar-la a un contenidor tancat, rentant-se les mans tot seguit.

Quan s’utilitzen
Segons l’OMS, la mascareta no és necessària per a persones que no presenten símptomes respiratoris. Cal utilitzar-la quan tenim tos o esternuts, per protegir les persones del nostre entorn. Cal que portin mascareta les persones diagnosticades o en sospita d’estar infectades per COVID-19, per evitar propagar el contagi. Les mascaretes són efectives només si s’usen en combinació amb una higiene freqüent de mans. Cal fer-la servir bé, perquè un ús incorrecte pot agreujar el risc de transmissió.
¿
Com puc fabricar-me una mascareta per a ús personal?
Si algú es vol fer una mascareta casolana, ha de saber que les de paper seran d’un sol ús, i si és de roba caldrà rentar-la amb aigua calenta. I sobretot, cal recordar que no són per autoprotegir-se, sinó per a protegir els altres en cas que pensem que podem estar infectats. Us adjuntem l’enllaç a un tutorial per a fabricar-ne a casa: https://sites.google.com/view/modistasolidaria