Inaugurat el nou CAP Josep Bertran i Miret a Sant Pere de Ribes

S’ha descobert una placa commemorativa en presència dels familiars de qui dona nom al nou CAP de Ribes

El passat divendres 22 de juny al matí s’ha inaugurat oficialment el nou Centre d’Atenció Primària Josep Bertran i Miret de Ribes al passeig de Circumval·lació que es va posar en funcionament el 19 de març en substitució de l’antic del carrer Sant Antoni Maria Claret. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa del municipi, Abigail Garrido: la regidora de Serveis Socials, Paqui Carrasquilla; la secretària general del Departament de Salut, Laura Pelay; el gerent de l’Àmbit Metropolità Sud del CatSalut, Joan Puigdollers; la gerent territorial metropolitana sud de l’ICS, Montserrat Figuerola; la directora del Centre d’Atenció Primària, Natalia Cabeza, i dels descendents del Sr. Josep Bertran i Miret (nets, besnéts i rebesnéts), a més d’altres representants institucionals, tècnics i professionals sanitaris que han contribuït a fer-lo realitat.

Especialment emotiu ha estat el descobriment d’una placa en record a qui dóna nom al nou CAP de la mà de dos dels tres nets en vida de de Josep Bertran, en Miquel i la Núria; l’alcaldessa, Abigail Garrido, i la secretària general del Departament de Salut, Laura Pelay. Durant el parlaments, la besnéta de l’històric farmacèutic, Anna Mestre i Bertran, ha recordat la figura del seu besavi i ha agraït el reconeixement en nom de la família.

El nou centre, molt més ampli, modern i confortable que l’anterior, està adaptat i adequat tecnològicament a les noves necessitats i a la població que dona servei. Té una superfície construïda de 1.713 m2 i ha tingut un cost de 2.650.316 euros per a l’execució de les obres i de 333.791 euros per a la renovació total de l’equipament. Disposa dels serveis de medicina general, pediatria, odontologia, consulta de salut mental de suport a l’atenció primària, i atenció a la salut sexual i reproductiva. Tot plegat permetrà una resposta integral i integrada de l’atenció primària de salut.

Josep Bertran i Miret (Sant Pere de Ribes, 1852-1902) va ser durant molts anys el farmacèutic de Ribes. Fill de Miquel Bertran i Miret i Manuela Vidal, va estudiar la carrera de farmàcia a la Universitat de Barcelona, que va acabar l’any 1874, i va posar una farmàcia a la plaça de la Font (llavors anomenada plaça de la Puríssima Concepció, perquè encara no hi havia la font).

Aficionat a la botànica, es va convertir un estudiós que documentava les seves troballes que va acabar plasmant a l’obra “Flora farmacéutica de San Pedro de Ribas i su comarca”, gràcies a la qual va rebre molts elogis i reconeixements, a més d’altres treballs.