Fran Moreno presenta la separata “Michael L. Tingle, la historia de pel·lícula del primer roquetenc”

0
277
Imatge de la presentació de La Separata. Foto: Jordi Nieto

Fran Moreno, historiador i arqueòleg roquetenc, ha posat sobre la taula una recerca historiogràfica presentada com a separata de Festa Major de Santa Eulàlia que suposa un canvi de paradigma en els orígens roquetencs; la primera casa de Les Roquetes es va construir l’any 1946 i el seu promotor, Michael L. Tingle (1885-1975), va ser un britànic nascut a Jamaica i vinculat al món de l’enginyeria civil i l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro, concretament a la construcció de salts d’aigua com Sant Antoni i Terradets al Pallars Jussà i Flix a la Ribera d’Ebre.

Pel que sabíem fins ara, la historia de Les Roquetes era molt recent; les primeres cases s’havien començat a construir a la segona meitat de la dècada de 1950 per famílies obreres que provenien d’Andalusia i Múrcia i que havien trobat feina a la comarca, principalment a Vilanova. Abans d’aquesta època la zona que ocupa Les Roquetes havia estat una zona de camps agrícoles vinculats a les masies històriques a cavall de Ribes i Vilanova com el Mas d’en Serra, la Masia Nova o Solicrup. L’única excepció en aquest paisatge agrícola era la Bòbila Fita, un forn continu de maons a tocar de la riera de la Terrosa i que va ser el primer edifici construït al segle XX.

La casa construïda per Tingle i coneguda com “Las Golondrinas” es trobava a tocar de la Bòbila Fita i la riera de la Terrosa, als terrenys on actualment es troba l’IES Alexandre Galí. De planta baixa i pis superior, era un edifici isolat amb una gran superfície dedicada a horts de regadiu. Tinglehi va viure entre 1946 i 1958, any en que es mudà a Tortosa, just quan els primers roquetencs estavenaixecant les primeres cases. A la casa de Les Roquetes hi viurà amb alguns treballadors vinguts de la zona del Pallars Jussà i que l’havien acompanyat a la època que va viure a Flix.

Moreno va començar la investigació l’any 2016 de forma fortuïta; es trobava realitzant un treball acadèmic per al Màster de Formació al Professorat de la Universitat Rovira Virgili al Arxiu Municipal de Sant Pere de Ribes quan, tot consultant uns plànols dels anys 1960, va trobar que hi havia un propietari de terres roquetenques que tenia noms i cognoms anglosaxons, la qual cosa li va cridar l’atenció, doncs no es tenia noticia que hi haguessin anglesos entre els primers roquetencs. Durant els darrers 4 anys Moreno s’ha dedicat a refer la vida de Michael L. Tinglemitjançant la recerca a arxius nacionals i estrangers,a la premsa digitalitzada i a la realització d’entrevistes orals a persones que van conèixer a Tingle.

FER UN COMENTARI