Experiència d’ultra distància a l’illa de Formentera per sensibilitzar la societat sobre la diabetis

El periodista radiofònic de Vilanova i la Geltrú (Garraf) Carles Aguilar ha posat en marxa una nova experiència d'ultra distància per sensibilitzar la societat sobre la prevenció, diagnòstic i control de la diabetis

El proper mes de setembre l’atleta viatjarà fins a la illa de Fomentera on una vegada peu a terra començarà a córrer durant un temps màxim de 48 hores recorrent tota l’extensió de l’illa per intentar fer el màxim nombre possible de quilòmetres. Encara que la idea inicial era començar a córrer ja en l’instant de sortir des del port de Barcelona a la coberta del vaixell però s’ha desestimat aquesta opció a causa dels inconvenients d’infraestructura.

Carles Aguilar ja ha dut a terme altres reptes esportius importants en anys anteriors com per exemple a Sòria amb Templars Xtrem Trail corrent 190 km en 3 etapes i 3.500 m de desnivell per las mucopolisacaridosis, travessant el desert dels Monegros (Osca) durant 120 km per la salut mental o recorrent tota la costa catalana des de Port Bou a Alcanar durant 6 dies y més de 400 km per la paràlisi cerebral, entre d’altres.

Aquesta acció compta amb la col·laboració de Ascensia Diabetis Care, una empresa global dedicada a millorar les vides de les persones amb diabetis i ajudar-les perquè prenguin el control de la seva salut i la seva felicitat i de Sunstar GUM, empresa que es preocupa especialment de la salut i higiene bucal a les persones diabètiques. Anys d’investigacions mèdiques i dentals han demostrat la relació entre la diabetis i la salut oral. En els pacients amb diabetis, molts sistemes corporals i òrgans es poden veure afectats per diverses complicacions.

Tota aquesta acció està canalitzada a través de l’Associació de Diabetis de Catalunya. L’objectiu és sensibilitzar la població sobre la diabetis en totes les seves variants mitjançant una campanya de difusió en premsa, ràdio, televisió i xarxes socials i, paral·lelament, donar visibilitat a l’esmentada associació que treballa per donar resposta a les necessitats dels afectats i promou la divulgació d’aquesta malaltia per prevenir conseqüències no desitjades i en molts casos serioses per a la salut de les persones afectades.

La diabetis mellitus és una malaltia metabòlica caracteritzada per nivells de sucre (glucosa) en sang elevats. A la glucosa que circula per la sang se l’anomena glucèmia.

L’augment de glucèmia és el resultat de defectes en la secreció d’insulina, en la seva acció o en totes dues. La insulina és una hormona que fabrica el pàncrees i que permet que les cèl·lules utilitzen la glucosa de la sang com a font d’energia.

Un error de la producció d’insulina, de l’acció de la mateixa, o d’ambdues coses, genera un augment dels nivells de glucosa a la sang (hiperglucèmia). Si no es controla adequadament, a llarg termini, la presència contínua de glucosa alta a la sang pot provocar alteracions en la funció de diversos òrgans, especialment els ulls, els ronyons, els nervis, el cor i els vasos sanguinis.

Per aquest motiu, el periodista i atleta Carles Aguilar ha decidit posar en marxa aquesta nova experiència d’ultra distància i recórrer en solitari el proper mes de setembre tota l’extensió de l’illa de Formentera.

Un recorregut extrem en una illa màgica

Formentera té una geografia peculiar i captivadora, una superfície de 83,2 km2 i un litoral de 69 km. L’acció consisteix a recórrer la seva extensió i explorar la major part de camins i senders que es trobin el traçat. El atleta s’enfrontarà a espectaculars paisatges i enclavaments de gran valor històric. Una experiència en la qual no faltaran baixades vertiginoses amb pedres de diverses mides, costes exigents, forts pendents i trams exposats a una agradable brisa i increïbles contrastos cromàtics i alguns trams emmarcats per suggerents platges, penya-segats sorprenents i antigues torres defensives.

Pel que fa a la seva flora i fauna dir que acull una representació magnífica de la majoria d’espècies vegetals existents a les illes Pitiüses. La vegetació de Formentera es caracteritza pel predomini de pinedes i savinars costaners, així com vegetació que envolta els estanys, els sistemes dunars i els penya-segats on dominen les comunitats endèmiques de fonoll marí. Destaquen també l’abundant presència de comunitats típiques de dunes mòbils i semi mòbils.

Creixent plaga de serps a l’illa

Com a curiositat dir que Formentera pateix una autèntica plaga de serps i la xifra de captures d’aquests ofidis manté una tendència a l’alça i evidencia la seva magnitud. En un any complet, s’han caçat en les trampes instal·lades per la conselleria balear de Medi Ambient a les Pitiüses (210 a Eivissa i 220 a Formentera) un total de 2.200 ofidis. Cal tenir en compte que en aquest còmput no s’inclouen les captures de particulars amb «les 600 trampes més» distribuïdes pels consells i els ajuntaments d’Eivissa, segons informa l’Executiu autònom.

Totes les accions i la informació relacionada amb Ohpiusa Endurance Xperience es canalitzaran a través del web oficial https://carlesaguilar.wixsite.com/ophiusaendurancexp i del hashtag        ≠ OphiusaEXP, creant diferents sinergies entre els seguidors d’aquesta acció i de les informacions relacionades amb la diabetis.

L’Associació de Diabetis de Catalunya, Ascensia Diabetis Care i Sunstar GUM seran els eixos en què es sustenta el projecte a més de la col·laboració de diverses marques relacionades amb l’esport que donen el seu suport a l’atleta en la fase d’entrenaments previs.

Més informació sobre la diabetis en l’Associació de Diabetis de Catalunya: http://adc.cat/