El Consell d’Alcaldies del Garraf es reuneix de nou per tractar temes d’interès comarcal

Les alcaldesses d’Olivella, Canyelles, Cubelles, Sitges, Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú es van reunir dimarts passat al Consell Comarcal del Garraf

Imatge de les alcaldesses a la Masia d'en Cabanyes. Cedida

Abigail Garrido, alcaldessa de Sant Pere de Ribes i presidenta del Consell Comarcal del Garraf; Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges; Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles; Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles i Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella es van reunir dimarts passat en una sessió del Consell d’Alcaldies, després de participar en el plenari del Pacte per a l’Ocupació del Garraf i en la signatura de l’acord pel projecte “Envelliment actiu i saludable. De la teoria a la pràctica”, dos actes de marcat interès comarcal.

El Consell d’Alcaldies, segons Abigail Garrido, alcaldessa de Sant Pere de Ribes i presidenta del Consell Comarcal del Garraf, “és el fòrum en el qual les alcaldesses, en aquest cas del Garraf, ens trobem per comentar aquests aspectes que més ens preocupen i ocupen, i per fer estratègies conjuntes i establir compromisos per tal que el territori funcioni d’una manera més ordenada i també cooperativa”.

Durant la reunió es va parlar del document d’avanç del Pla Territorial Parcial del Penedès, que es presentarà en una sessió de treball prevista pel dimarts 11 de febrer al Consell Comarcal de l’Alt Penedès. La presentació del document anirà acompanyada d’un procés de participació, així com de sessions informatives i deliberatives que s’allargaran fins al mes de maig. El Consell d’Alcaldies va acordar fer una anàlisi del contingut d’aquest Pla i del seu impacte al Garraf.

La redacció d’aquest instrument es va iniciar a finals de l’any 2014, amb l’objectiu d’establir un model de territori pels propers 15 anys en tres àmbits: espais oberts, assentaments urbans i infraestructures de mobilitat. El procés de redacció del document ha comptat amb la participació d’una comissió de treball sobre territori, formada per membres dels grups polítics comarcals, entitats i associacions representatives del Garraf.

D’altra banda, durant la reunió la presidenta del Consell Comarcal del Garraf va compartir amb les alcaldesses un primer esborrany del Pla de Mandat 2019 – 2023 de l’ens comarcal, que vol focalitzar la seva acció en la cooperació entre els ajuntaments per a desenvolupar accions i programes que se sostenen a través de competències delegades, però també, i de manera especial, en la cooperació i la coordinació d’aquells temes i projectes que interessen a tots els municipis.

El Pla de Mandat fixa, en aquest esborrany, la implicació en la lluita contra el canvi climàtic, el treball per a la cohesió i el benestar social, i el diàleg i la cooperació per a enfocar les oportunitats territorials i econòmiques del Garraf i el futur com a territori.

En aquest sentit, Garrido explica que “les línies bàsiques d’aquest pla de mandat tenen a veure amb reptes que tenim al territori i també amb alguns reptes que compartim amb altres territoris com la sostenibilitat i l’emergència pel canvi climàtic, i, per aquest motiu, hem treballat aquest document des d’una perspectiva dels Objectius del Desenvolupament Sostenible”.

A la reunió també es van comentar altres temes com la seguretat a la comarca en tots els àmbits (salvament, bombers, protecció civil), l’organització del sistema d’ocupació a Catalunya i la seva proposta de concertació i estratègia territorial.