Els delictes durant l’última edició del Carnaval de Vilanova es van reduir un 19% respecte el 2016

Aquest any es desplegaran més de 320 efectius policials que incidiran en prevenir les agressions sexuals i evitar la distribució d'alcohol a menors

Els delictes registrats durant el Carnaval de Vilanova i la Geltrú de l’any passat van baixar un 19% en comparació a les xifres del 2016, segons ha fet públic aquest dimarts la cap de l’Àrea Bàsica policial dels Mossos d’Esquadra al Garraf, Rosa Gubianes. La xifra es manté en descens durant les darreres edicions, i es situa en nivells “molt baixos” si es té en compte que es tracta de diversos actes multitudinaris que s’allarguen durant pràcticament una setmana, ha assegurat. Segons la cap dels Mossos a la comarca, la redistribució dels efectius policials és el motiu principal de la davallada. D’altra banda, el dispositiu de seguretat d’aquest Carnaval, que arrenca dijous, engloba 321 efectius dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local, que incidiran en els controls d’alcoholèmia, en evitar la distribució d’alcohol a menors i en prevenir les agressions sexuals.
Rosa Gubianes ha detallat que, durant la darrera edició del Carnaval, a Vilanova es van registrar 64 delictes, la majoria dels quals van ser furts lleus i robatoris a l’interior de vehicles. És una xifra que va a menys cada any, ha assegurat, aplaudint que es tracta d’un nivell de delinqüència “baix” en proporció al volum d’assistents que reuneixen els actes centrals del Carnaval.

Preguntada pels motius que expliquen aquest descens, Gubianes ha senyalat a “la presència policial reconduïda als punts on hi ha més fets”, destacant que la distribució d’agents uniformats i vehicles logotipats als grans balls de divendres, diumenge i dimarts ha provocat un efecte dissuasiu cap als delinqüents.

321 efectius policials durant tot el Carnaval

Pel que fa a aquesta propera edició del Carnaval, en conjunt, el cos de Mossos d’Esquadra preveu desplegar 126 agents, destinats principalment a l’operatiu antiterrorista i als controls d’alcoholèmia i drogues als accessos de la ciutat. Al mateix temps, es preveu la col•laboració amb el cos de la Policia Local, que desplegarà 195 efectius entre Dijous Gras i Dimecres de Cendra.

El cap del cos policial de la ciutat, Dionís Ginés, ha destacat que la feina dels agents se centrarà en supervisar que no es distribueix alcohol a menors –tant als establiments com a les carrosses participants a la rua de l’Arrivo- i en prevenir agressions sexuals com la que es va produir l’any passat després del ball del Vidalot, dimarts a la nit.

Ginés ha destacat que reforçaran la divulgació de la campanya ‘No és no’, i que es mantindrà la presència policial uniformada i de paisà als balls de divendres de l’Arrivo, diumenge de les Comparses i dimarts del Vidalot per dissuadir qualsevol intent d’agressió i, si es produís algun cas, atendre amb rapidesa la víctima. Si arriba aquest extrem, el cap de la policia ha recordat la importància d’avisar els agents per agilitzar la recerca dels agressors.

Lloveras situa la protesta de les Comparses dins la “normalitat”

D’altra banda, pel que fa a la protesta estesa entre diverses entitats de les Comparses, que han anunciat que no accediran al balcó de l’ajuntament com a rebuig a la presència de representats polítics que han avalat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, el govern ho ha situat dins de la “normalitat”. Segons l’alcaldessa, Neus Lloveras, “és legítim aprofitar el Carnaval per fer reivindicacions” i ha assegurat que la crítica “encaixa perfectament amb el Carnaval de Vilanova”, mentre ha demanat a les entitats que no “posin en risc la festa”.