CCOO Garraf: Un 2020 per avançar en igualtat, equitat i inclusió social

Les prioritats de CCOO tenen els seus pilars en el repte demogràfic, el repte de la digilització i el canvi tecnològic i el repte de la sostenibilitat ambiental

Imatge del logo de CCOO a Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf. Cedida

S’obre el 2020 amb un nou cicle polític que pot revertir una dècada protagonitzada per l’austericidi, una desigualtat creixent i retallades de drets i llibertats. Els principals problemes de la nostra societat son l’atur, la precarietat, la rotació laboral, els baixos salaris versus l’increment dels preus d’elements imprescindibles per a desenvolupar projectes de vida autònoms com ara l’habitatge. La recent configuració d’un govern de coalició progressista a l’Estat, fruit de l’expressió d’una ciutadania diversa en la seves expressions polítiques és una bona notícia que ha de permetre sortir de l’actual situació de bloqueig i ha d’entomar una inajornable agenda reformista que necessita el país.

Les prioritats de CCOO construides sobre el repte demogràfic; el repte de la digilització i el canvi tecnològic i el repte de la sostenibilitat ambiental, són la reforma del sistema públic de pensions; la negociació d’un nou marc de relacions laborals; el canvi de model econòmic i productiu per garantir una transició justa per a les empreses i per a les persones treballadores i donar respostes a les noves formes de treball.

Toca fer efectiu abordar el conflicte polític a Catalunya des de la política, el diàleg, la negociació, la deliberació i l’acord des del normal funcionament de les nostres institucions. Apostem perquè s’aprovin uns nous pressupostos amb clara sensibilitat social, que posin al centre i donin resposta a les necessitats i problemes quotidians de la ciutadania. El nou context també ha de passar per donar la paraula a la ciutadania en unes noves eleccions a Catalunya que permetrien aclarir les línees estratègiques i suports en aquest nou cicle polític.

Ens felicitem per l’irrupció de les posicions progressistes tot i ser plenament conscients de les dificultats que tindrà el desenvolupament d’aquesta agenda social. El nostre compromís es participar activament en l’impuls de la concertació social sense descartar eventuals escenaris de mobilització per a la consecució dels nostres objectius.

CCOO del Garraf afronta el 2020 amb esperança, compromesos amb el  futur que continuarà transformant el món del treball. En aquest sentit, iniciarem la 2ª Assemblea Sindical Oberta, com un procés de participació obert al conjunt de l’afiliació i per a gent externa a la nostra organització pensat com una eina de renovació del nostre pensament i de la nostra acció sindical. Volem reflexionar i actualitzar les nostres pràctiques sobre la transició justa; sobre feminismes i món del treball; identitats personals i professionals que integrin el concepte de classe treballadora i com s’estableix la relació del sindicat amb persones treballadores d’aquestes noves realitats socials i laborals immerses en l’actual paradigma creixent de precarietat laboral.

Projectes de futur i renovació del sindicalisme des de l’assumpció de les insuficiències pròpies, però alhora des de la legitimitat contrastada de la utilitat i del suport a la nostra funció social. Aquest any hem atès més de 800 consultes individuals, amb un increment de mes del 22% respecte l’any anterior, sent els principals motius de consulta la inaplicació de conveni, prestacions de la Seguretat Social, càlculs, acomiadaments, salaris o contractació. El 86% dels nostres ingresos son propis, provenen a través de les quotes i de l’activitat pròpia que generem, garantint la suficiència i viabilitat del nostre projecte que ens permetrà invertir en l’adaptació a l’era de la feminització, la digitalització i al creixement econòmic verd i circular.

Un 2020 que comença amb el ferm compromís de les dones i els homes de CCOO en lluitar pel treball digne i drets, com a eix bàsic de la nostra qualitat de vida, redistribuir la riquesa i construir la comarca del Garraf amb justícia i cohesió social que confronti les idees i pràctiques d’odi de l’extrema dreta per reforçar la nostra insuficient democràcia.

Albert Rodríguez Mihí

Secretaria Coordinació Territorial

CCOO Garraf