Vilanova i la Geltrú rebutja l’aplicació de l’article 155 amb el suport del PSC

El ple ha acceptat votar els punts del document de la moció, presentada amb caràcter d'urgència, per separat

El ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns la moció, presentada amb caràcter d’urgència, que insta al govern espanyol a “aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya” amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola i condemnar “la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol”. La iniciativa ha sortit endavant amb els vots a favor de l’equip de govern, format pel PDeCAT i el PSC, i els grups municipals d’ERC, la CUP, Som VNG, els regidors no adscrits, Ariadna Llorens i David Montes. Mentre que hi ha votat en contra la regidora no adscrita, Carmen Reina. El regidor del PP no es trobava a la sala per motius personals, mentre que el de C’s ha abandonat el ple abans que acabés. El grup socialista ha demanat votar els punts de document per separat, ja que han votat en contra del primer punt, on es manifesta el suport al Govern català i al Parlament per “fer efectiu el mandat popular del passat 1 d’octubre”.
El cap de files socialista a la ciutat, Juan Luis Ruiz, ha explicat que no podien votar el primer punt perquè no reconeixen que “aquest referèndum tingués les necessàries garanties democràtiques” i ha insistit en donar el suport a la resta de punts de la moció perquè “no volem ni el 155 ni la DUI”, ha etzibat. Ruiz creu que encara hi ha temps “per reconduir tota aquesta situació” i ha lamentat tant “la irresponsabilitat del govern d’Espanya, que en té molta” com també “de les forces polítiques catalanes”. En aquest sentit, el també primer secretari socialista al Garraf i l’Alt Penedès ha destacat que la independència “no pot passar per sobre de les lleis catalanes i per sobre dels drets i deures dels diputats i les diputades al Parlament, ja que estan liquidant en part el nostre autogovern”.

La moció ha estat presentada conjuntament pel PDeCAT i la CUP amb caràcter urgent. La portaveu del PDeCAT, Glòria Garcia, ha remarcat que Catalunya és “un poble de pau que només vol la seva independència” i, segons la regidora, “només ens queda sortir al carrer per demanar les nostres llibertats”. Per la seva part, el regidor de la CUP, Jaume Marsé, s’ha mostrat sorprès pel suport que han donat el PSOE i C’s a l’aplicació de l’article 155 i ha explicat que aquesta moció s’intentarà portar a tots els ajuntaments de Catalunya “per donar veu al poble”. El ple també ha aprovat una moció que demanava l’alliberament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.