Lloveras, sobre el trencament amb el PSC: “Som incapaços de governar amb un partit que està deixant de banda valors bàsics”

L’alcaldessa de Vilanova diu que l’actitud dels diputats socialistes girant l’esquena als familiars dels polítics presos és una “ratlla vermella insuperable”

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha justificat aquest divendres el recent trencament del pacte de govern municipal amb el PSC apel•lant a la “dignitat”. “Som incapaços de treballar al govern amb persones que formen part d’un partit que ara està deixant de banda valors bàsics que no podem oblidar”, ha afirmat Lloveras, acompanyada dels altres tres regidors del seu partit, que a partir d’ara encapçalaran el govern en solitari. L’alcaldessa ha insistit en dir que el pacte amb el PSC a l’Ajuntament havia intentat quedar al marge de la situació política catalana, però ha assegurat que l’actitud dels diputats socialistes girant l’esquena als familiars dels polítics presos al Ple del Parlament del dia 24 de març va ser una “ratlla vermella insuperable”. Amb l’expulsió del PSC, Lloveras ha afirmat que el PDeCAT se sent “trist però alleugerit”, i ha apuntat que els quatre regidors governaran “amb el cor més tranquil”. “Ens ha costat molt tirar endavant amb tot el que estava passant al país”, ha afegit.
Lloveras ha assegurat que compareixia aquest divendres “trista, amb el cor encongit”, després d’haver rescindit el pacte amb el PSC, amb qui ha reiterat que “no hi ha hagut cap problema per treballar conjuntament durant aquests tres anys”. Malgrat la bona sintonia que ha defensat reiteradament, l’alcaldessa ha apuntat que els regidors del PDeCAT han topat amb “escenes que no s’han pogut superar”. Si bé ha remarcat que hi ha hagut diversos gestos del Partit Socialista a nivell nacional que han enterbolit la relació municipal, Neus Lloveras només ha posat com a exemple l’actitud dels diputats del PSC al Ple del Parlament de fa dues setmanes.

“Allò va ser un punt on ens vam adonar que se’ns feia molt difícil continuar governant amb el PSC com a tal”. Per aquest motiu, ha explicat Lloveras, el PDeCAT va demanar dimarts als regidors socialistes que abandonessin la militància del seu partit si volien seguir formant govern. “Amb les persones podíem continuar, però no amb el partit”, ha afegit, lamentant l’actitud del PSC a Catalunya vers els empresonaments dels consellers i dels líders de les entitats sobiranistes: “Estem parlant de dignitat, de drets humans, de persones que són presos polítics sense judici”.

Ahir dijous el Partit Socialista refusava oficialment l’oferta, de manera que els regidors demòcrates donaven el pacte per acabat. Per Lloveras, però, “no es tracta d’un trencament” de l’acord de govern, sinó d’una “reorganització”. Sigui com sigui, el PDeCAT es queda ara al capdavant de la ciutat amb només 4 dels 25 regidors del Ple, però l’alcaldessa garanteix que “l’Ajuntament funcionarà amb plena normalitat fins a final de mandat”.

Preguntada per com afrontarà aquest últim any de legislatura amb una minoria tant reduïda, Lloveras ha explicat que dilluns començarà una roda de contactes amb la resta de grups municipals amb l’objectiu de crear un “front comú democràtic en defensa dels drets i llibertats i de l’estabilitat municipal”. L’alcaldessa no ha concretat si la proposta significa crear un nou govern o bé buscar només acords de governabilitat, i ha reiterat diverses vegades que no vol fixar “apriorismes” abans de començar les converses. “Volem enfortir el govern”, ha conclòs.