Iceta demana “treure les mans de la política de l’educació” i critica qui porta nens a “fer ‘bulto”” a manifestacions

El candidat del PSC diu que és "molt poc honorable" no haver convocat eleccions per evitar el 155

Pla general del candidat del PSC, Miquel Iceta; el número tres de la candidatura, Ramón Espadaler; i l'exdiputat Higini Clotas. Foto: Cedida
El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat que els polítics “no han de portar la batalla política al sistema educatiu del país” i per això ha reclamat “treure les mans de la política de l’educació”. Ho ha dit en un míting a Vilanova i la Geltrú, on ha reivindicat el sistema educatiu català i ha demanat “confiar més” en els mestres. Ha defensat que no es pot pretendre que els professors ho resolguin tot i ha reclamat que tinguin capacitat d’adaptar els seus projectes educatius i no un departament que digui què fer de la mateixa manera arreu del país. D’altra banda, ha criticat aquells que porten “nens a fer ‘bulto’ a les manifestacions”. “No se’ls ha de posar asseguts a una carretera per tallar-la”, ha declarat. Ha criticat també el candidat de JxCat, Carles Puigdemont, assegurant que és “molt poc honorable” no haver “evitat” l’aplicació del 155 convocant eleccions.
Iceta ha centrat part del seu míting en l’escola catalana, model que ha defensat i ha criticat que sigui objecte de la batalla política, després que formacions com el PP hagin criticat el sistema educatiu català. Així, ha defensat que la tasca dels mestres és la de fer que els nens tinguin esperit crític i promoure la seva autonomia però ha demanat “ser conscients que no ho poden fer tot”. Ha afegit que l’educació és la “gran palanca” de la convivència i ha reivindicat que posant l’ensenyament en el terreny polític “no es resoldrà el problema”. “Estem orgullosos del nostre sistema educatiu i dels nostres mestres”, ha asseverat.

D’altra banda però, ha criticat la presència de nens en manifestacions i d’imatges en les que s’ha pogut veure nens “tallant carreteres”, en al·lusió a la darrera vaga del novembre.

Reitera les crítiques a Puigdemont

Com ja ha fet aquest matí, Iceta ha criticat el candidat de Junts per Catalunya (JxCAT), Carles Puigdemont, per responsabilitzar-lo de l’aplicació de l’article 155. “És molt poc honorable dividir els catalans, malmetre la imatge de Catalunya, no haver evitat l’aplicació del 155 convocant eleccions quan tocava i per qui tocava”, ha declarat.

Iceta ha afegit, amb ironia, que hi ha qui diu que “els nens venen de París i el 155 és Miquel Iceta” i ha negat les dues coses assegurant que els socialistes van alertar dels riscos i malgrat això van decidir “saltar-se la legalitat, saltar-se el reglament, l’Estatut i la Constitució”. “Ara que no vinguin amb contes”, ha declarat. També ha criticat que marxés a Brussel·les: “Qui estima el seu país no es baralla amb tots els veïns, no se’n va a Brussel·les a portar problemes sinó alguna solució”.

El socialista ha afirmat que “no hi pot haver tanta distància entre preocupar-se de Catalunya i preocupar-se de catalans” i ha afegit que qui ho fa és perquè no es preocupa tant de Catalunya.

Espadaler demana el vot als desencisats de JxSí

L’acte ha comptat també amb el número tres per Barcelona i exdirigent d’Unió, Ramón Espadaler, qui ha fet una crida a aquells votants de JxSí desencisats perquè s’han trobat que el que ha fet aquesta coalició és “ballar el mambo pervers de la CUP”. Per això, els ha instat a “reflexionar” sobre quin futur volen per al país.

Ha criticat també que s’hagi perdut el “respecte” a Espanya perquè ha dit que si és demana respecte primer se n’ha de tenir.