Juan Luis Ruiz: “PdCAt i ERC volen vendre i privatitzar els solars municipals que estaven destinats a habitatge públic”

El PSC ens oposem a la venda i privatització del sòl públic que està reservat a fer habitatge públic, i també diem no al pressupost irreal i electoralista

Dilluns es va celebrar el ple municipal a on el govern va dur la proposta de Pressupost, un pressupost irreal, temerari i electoralista, amb ingressos inventats. I pel que fa a les despeses, el govern fa mesos que s’ha proposat al voltant de la construcció de dos equipaments, l’espai jove i la caserna de la policia local, engegar una campanya d’autopromoció, prometent la construcció d’aquests dos equipaments sense que encara avui, cap grup de la oposició conegui com es gestionaran, quin serà el seu cost total, com es licitaran i el que és més greu, com es finançaran. El govern va encarregar un pla de viabilitat dels dos equipaments, i tot i que el tenen des de fa setmanes, encara no ens ho han entregat tot i les peticions que hem fet. A més a més, han utilitzat dos col·lectius, els joves i al cos de la policia local, per a fer xantatge a la resta de grups.

Aquest pressupost es presenta vinculat a la venda dels diversos solars que té l’Ajuntament reservats per a fer habitatges públics. La primera proposta que van presentar pretenien pagar una sentència de gairebé 2 milions d’euros amb aquesta venda, a part de pagar altres conceptes de manteniment a equipaments com la Plataforma, pagar els pressuposts participatius de 2019 o canviar pilones de la ciutat. A instàncies del grup socialista i pels dubtes jurídics, ja que la venda de sòl municipal principalment cal dedicar-ho a fer habitatge, van retirar el pagament de la sentència. Per això a la nova proposta, la sorpresa ha estat que han vinculat la venda de sòl a la construcció dels dos equipaments, per tant, deixant de banda el destí prioritari a fer habitatge públic.

Per cert, apareixen aquests dos equipaments en el pressupost municipal com per art de màgia justament després d’un manifest de la policia local i d’un altre de l’assemblea de joves molt dur contra el govern municipal, on afirmaven sentir-se enganyats.

Pel PSC la caserna de la Policia Local és una necessitat des de fa anys. De fet al 2010 el govern tenia la proposta preparada però les al·legacions en aquell moment de CiU van paralitzar el projecte. Pel que fa a l’espai jove, considerem excessiu dedicar 3 milions d’euros tenint en compte l’estat actual d’alguns d’equipaments, com el de les Casernes, o la necessitat d’ampliar i mantenir en condicions tots els equipaments esportius a on els col·lectius i entitats fa anys que demanen una millora notable, o el manteniment i millora dels centres cívics o el propi estat de la via pública.

La ciutat necessita un espai multifuncional pels joves, però també per poder fer algun esdeveniment cultural de gran format o per algun element firal i pensem que no hauria de ser tant costós un espai així.

L’equip de govern ha presentat les propostes sense cap diàleg ni pactar-ho amb ningú, i a més, proposen vendre els sòls sense cap diàleg. L’obsessió de vendre’s a dos mesos de les eleccions municipals tots els solars a on es pot fer política d’habitatge no l’entenem, quan és més que evident una necessitat i prioritat urgent. Sí que estaríem disposats a considerar vendre solars del patrimoni petits i aïllats per a reinvertir en la gestió del parc actual i programar noves actuacions, de fet, i com coneixen col·lectius a la nostra ciutat, vam posar aquests solars que volen privatitzar a disposició de grups de gent jove i gent gran que volen tirar endavant propostes d’habitatge cooperatiu, també vam començar en els dos anys i mig al capdavant de la responsabilitat d’habitatge, en activar-los cedint a entitats i promotors socials que es dediquen a habitatge públic… i cal també continuar treballant per posar-lo a disposició d’altres administracions, tal i com vam fer al Sant Jordi o a la primera fase del Llimonet, preservant sempre la titularitat municipal del sòl, perquè és el patrimoni de tothom.

Per aquest motiu ens oposem i oposarem a vendre els sòls a canvi de res, sense un objectiu ni cap proposta de futur, hipotecant les poques possibilitats que tindrem durant anys de poder fer habitatge públic de lloguer per a joves, gent gran i per a persones amb més dificultats.

Juan Luis Ruiz López

Grup Municipal Socialista