Les obres de museïtzació del Palau Maricel començaran a finals de 2018

El projecte preveu la restauració d’obres i la rehabilitació i reforç dels elements estructurals que estiguin deteriorats

El Palau Maricel de Terra serà objecte de la seva museïtzació, reforma integral i restauració del patrimoni històric, uns treballs que començaran durant el segon semestre de 2018, segons ha anunciat l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, en l’acte de presentació de la programació del Centenari de Maricel, organitzada pel Consorci del Patrimoni de Sitges.

L’emblemàtic equipament noucentista serà objecte d’una intervenció de rehabilitació molt respectuosa amb la construcció, aplicant un criteri general de conservació i buscant la unitat conceptual i històrica de tot el conjunt de Maricel. Forns ha declarat que “tenim un projecte executiu important que preveu solucionar els problemes de vellesa i antiguitat que han anat deteriorant l’edifici durant més de 100 anys”.

Per a l’alcalde, amb la reforma “es guanyarà un espai visitable i pel gaudi de la gent i es guanyaran també espais expositius per a la vila. El conjunt de Maricel no és només els museus, és l’arxiu; és la biblioteca i és el Racó de la Calma, que dona fesomia al nucli antic de Sitges”. Forns també ha recordat que “el conjunt antic ha tingut un paper predominant” en la vila com a destinació de turisme cultural, “avalat amb les xifres de visitants”.

El projecte de museïtzació preveu la creació d’un sistema informatiu i de relació amb els espais que permeti la seva interpretació i faciliti les visites. També preveu la restauració d’escultures, capitells, pintures, tapissos, etc, inclosa la xemeneia del Saló d’Or. El projecte preveu també la rehabilitació i reforç dels elements estructurals que estiguin deteriorats, així com l’eliminació de barreres arquitectòniques de l’edifici, per fer-lo accessible a tots els públics, inclosa la col·locació d’un ascensor. L’execució del projecte té un cost de 2,9 milions d’euros.

Una exposició sobre els primers anys de Maricel, acte més rellevant

El Consorci del Patrimoni de Sitges celebrarà el centenari del conjunt de Maricel amb un seguit d’actes, entre els quals destaca una exposició sobre els primers anys de Maricel. La commemoració també inclourà, entre d’altres, la publicació del llibre ‘Maricel. Cent de Cultura a Sitges’, l’obertura de nous itineraris guiats i la digitalització de tot el fons referent a Maricel. La directora-gerent del Consorci del Patrimoni, Vinyet Panyella, ha avançat que s’ha confeccionat “una programació que és molt rigorosa i exigent pel que fa a Maricel, però també volem posar de manifest la importància estètica, les vinculacions internacionals i també la importància del col·leccionisme que va romandre aquí”.

El Palau Maricel de Terra forma part del patrimoni històric artístic de Sitges i és propietat de l’Ajuntament de Sitges. Va ser construït entre 1913 i 1918 per encàrrec de Charles Deering a Miquel Utrillo perquè fos la seva residència europea i pogués hostatjar les seves col·leccions artístiques. L’edifici està vinculat a normativa com Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg i el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.