Vilanova i la Geltrú es prepara per a “La Merengada”

Durant la tarda del dijous gras els principals carrers de la vila es tenyiran de blanc a causa de la tradicional guerra de merenga

Com ja ve sent tradició, des de l’any 1972, Vilanova i la Geltrú viu, durant la tarda del dijous gras, la tradicional festa de la Merengada. La festa, que dóna inici als dies més forts del Carnaval a la capital del Garraf,  està previst que arribi a un dels seus punts àlgids a dos quarts de sis de la tarda,  davant de la Pastisseria Blanch, on any rere any es congreguen a centenars de nens i nenes que es disposen a passar una tarda empastifant-se de merenga pels carrers vilanovins.

El mestre pastisser, Jaume Blanch, propietari de Pastisseria Blanch i encarregat d’elaborar el que ve sent l’emblema de la festa, la popular figura de merenga que es llançada des del balcó de la pastisseria, ha avançat que enguany la figura de merenga no representarà a cap personatge rellevant del moment, sinó que serà un unicorn. En la darrera edició, Carles Puigdemont, o ja fa dos anys, el president nord-americà, Donald Trump, van ser els escollits per ser caracteritzats pel pastisser.

Blanch ha repassat breument la història d’aquesta tradició que l’ha portat  a remuntar-se fins  a l’any  1972, quan el seu pare, propietari de la pastisseria que actualment ell dirigeix, va elaborar una gran merenga, la popularment coneguda com la “Glòria” i la va col·locar a l’aparador de la botiga. Segons el pastisser, “la quitxalla vilanovina que passava per davant no parava de demanar que els hi donés, i al final, així va ser”.

Així mateix, Blanch també ha relatat que amb el pas dels anys, eren tants els nens i nenes que acudien a la cita cada dijous gras, que era impossible treure la merenga de la pastisseria, així que es va optar per la pràctica que avui encara és vigent, la llençada des del balcó de la pastisseria.

Pel que fa a la resta d’actes que avui també es celebren a Vilanova i la Geltrú, les xatonades populars a les associacions, la lectura dels diferents sermons dels enviats del rei Carnestoltes i  la merengada nocturna prevista per a les dotze de la nit a càrrec de la  FAC i diferents entitats a la Plaça de les Cols, serveixen de preludi per escalfar motors per a un dels caps de setmana més esperats per a la ciutadania de la comarca del Garraf, el Carnaval.