Vilanova i la Geltrú viu una dolça batalla de merenga amb Puigdemont com a protagonista

La ciutat dona el tret d'inici al Carnaval amb la tradicional empastifada de grans i petits

Vilanova i la Geltrú ha inaugurat oficialment el Carnaval amb la tradicional festa de la merengada, que aquest cop ha comptat amb Carles Puigdemont com a protagonista. Una caricatura del president i líder de Junts per Catalunya s’amagava dins la merenga central de la festa, que ha quedat feta miques quan el pastisser Jaume Blanch l’ha despenjat des d’un balcó de damunt del seu establiment, al centre de la ciutat. Centenars de nens i nenes n’han volgut agafar un bocí per empastifar-se i defensar-se en una batalla dolça que és tot un símbol del Dijous Gras vilanoví. Després de la bogeria dels més petits, aquest vespre les entitats de la ciutat celebraran diferents xatonades com a preludi de les merengades adultes, que arribaran ben entrada la nit. Merengues i xató marquen, així, l’inici de set dies de bogeria, amb l’Arrivo de divendres i les Comparses de diumenge com a actes principals.
Mitja hora abans e l’inici de la merengada, nens i nenes s’han concentrat a l’entorn de la pastisseria Blanch per viure el que des de l’any 1972 és una tradició ineludible a la capital del Garraf i tret d’inici oficial del Carnaval. Carregats amb mànegues de merenga que han pogut recollir a diferents pastisseries, la batalla més dolça i enganxifosa de les que es fan a Catalunya ha començat puntualment a dos quarts de sis quan Jaume Blanch, després de llençar mànegues de merenga i cartutxos de confeti, ha despenjat la gran merenga des del balcó de la pastisseria. Un any més, el moment àlgid s’ha viscut quan el pastís ha tocat a terra i centenars d’infants n’han arreplegat un tros per començar la dolça guerra pel carrer.

La merengada infantil ha estat el preludi de les batalles que viuran aquest dijous gras al vespre les diferents entitats, que es reuneixen per fer les tradicionals xatonades i llegir els particulars sermons dels enviats del Rei Carnestoltes. Precisament, un dels moments més esperats del Carnaval es viurà demà divendres amb el sermó i Arrivo de Sa Majestat Carnestoltes i les seves concubines, en una rua que reunirà una quarantena de carrosses pel centre de la ciutat.

Amb l’arribada del cap de setmana, però, serà quan el Carnaval de Vilanova agafarà més força. Dissabte, el Rei Carnestoltes i les seves Concubines visitaran les places i mercats i també hi haurà el carnaval infantil, mentre que diumenge la ciutat quedarà inundada de caramels amb les tradicionals Comparses. Milers de parelles saltaran des de bon matí per tot Vilanova al ritme de la marxa militar del Turuta. Elles, amb mantó a les espatlles i un clavell al cabell, i ells, amb barretina, faixa, americana i un bon farcell de caramels.

De cara a la segona meitat del Carnaval, dilluns les entitats cantaran els ‘Coros’ per repassar satíricament l’actualitat vilanovina, mentre que dimarts tornarà a ser torn de disfressar-se, amb la festa del Vidalot. La bogeria de tots aquests dies quedarà en no res, però, quan arribi Dimecres de cendra, moment en què el Carnestoltes serà enterrat i socarrimat.