Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La tercera ruta de ‘La memòria de les cases’ dóna visibilitat a les dones protagonistes de la història de Sitges

Avatar photo

El projecte per fer visible la història local a través de les cases on han viscut personatges il·lustres de la vila ha donat una major visibilitat a les dones en aquesta ocasió, amb la visita a les cases de María de la Luz Uribe , Teresa Ferrer Oliver i Carme Montornés Serra per la importància que han tingut en la història local de Sitges

Imatge de l’acte de presentació. Foto: Aj. Sitges

‘La memòria de les cases”, el projecte creat per conèixer els personatges de la vila a través de les seves cases, va celebrar dissabte la tercera de les rutes. La visita va recórrer les cases d’alguns dels protagonistes de la història local de Sitges i la seva aportació a la vida artística, social i política a través de les seves històries particulars.

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, ha explicat que “la idea és recuperar i fer visible la història local a través de les cases on han viscut persones il•lustres de la vila. Recuperar i donar a conèixer els personatges importants a través de les seves cases, on van viure, on van exercir les seves professions i on van donar vida a la seva activitat cultural”. Tubau ha explicat que en aquesta tercera fase ha estat important donar visibilitat a les dones “per la importància que han tingut en la història local de Sitges, i destacar-ne la seva presència i el seu paper, que normalment ha estat silenciat”.

En aquest sentit, dissabte es van poder visitar les cases on visqueren María de la Luz Uribe, Teresa Ferrer Oliver i Carme Montornés Serra, que se sumen als noms d’altres dones que foren protagonistes del seu temps, incloses dins la ruta en les primeres fases, com els d’Antonieta Cartró; la que fou directora de la biblioteca, Dolors Mirabent; la pintora Lluïsa Vidal, i l’artista polifacètica Lola Anglada.

En aquesta tercera ruta de dissabte s’ha visitat la casa d’estiueig de la família de Carles Soldevila Zubiburu; la casa on hi hagué el setmanari centenari dirigit per la família Soler; i les cases on hi visqueren Joan Roig Soler, Emerencià Roig Raventòs i Josep Roig Raventòs; Joaquim de Miró i Argenter i Josep Miró i Argenter; Miquel Utrillo Morlius, i María de la Luz Uribe i Fernando Krahn. També s’ha visitat la casa on Josep Maria Rondissoni Battu regentà el restaurant La Cala, i les cases on hi visqueren Agustí Ferrer Pino i Teresa Ferrer Oliver, i Carme Montornés Serra.

El projecte ‘La Memòria de les cases’ va néixer fa un any i mig amb la voluntat de fer visible la història més desconeguda als carrers de la vila. Unes plaques amb el noms de personatges il•lustres homenatgen figures com Dolors Mirabent, Lola Anglada, Ramon Planes o Joaquim Folch i Torres, entre d’altres.

Les plaques compten amb un codi QR que ofereix informació i material fotogràfic sobre la història biogràfica de cada personatge il•lustre. La informació es complementa a través de la pàgina web www.sitges.cat/lamemoriadelescases, on es troba la història biogràfica ampliada dels personatges il•lustres amb textos i imatges.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tortosa demana esdevindre Ciutat Gegantera de Catalunya durant el 2021

Notícia següent

Tornen les sales d’estudi de nit i de dia a Sant Pere de Ribes

Notícies relacionades