La Consellera de Cultura visita el Balaguer després de ser declarat Museu d’Interès Nacional

Més de 18.000 persones han visitat els darrers mesos l'exposició “La presència del Prado. Episodis d'una història”

0
130
Imatge durant la visita de la consellera. Cedida

Maria Àngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha visitat aquest matí la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Vilallonga s’ha mostrat “tan orgullosa com els vilanovins i vilanovines” d’aquest espai: “el mateix edifici ja és la primera peça del Museu, i el fet que tingui aquesta biblioteca creada per Víctor Balaguer, que conserva fons importantíssims, com el seu mateix, i ara darrerament ha incorporat la biblioteca Joaquim Molas, és un goig com a consellera de Cultura poder ser avui aquí”, ha dit. La consellera ha argumentat que la declaració per part del Govern de la Generalitat de Museu d’Interès Nacional és una bona ocasió per revisitar aquest espai de gran valor patrimonial.

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha agraït la visita de la consellera, que coincideix amb el tancament de l’exposició temporal “La presència del Prado. Episodis d’una història”, oberta el desembre de l’any passat. “En menys d’un any la Biblioteca-Museu ha superat els 18.000 visitants, una xifra rècord. La presència del fons Prado i la declaració d’Interès Nacional ens ajuden a posicionar-nos al mapa i a fer partícip a tothom del patrimoni tan gran i tan important que tenim a Vilanova i la Geltrú”.

La consellera ha signat el Llibre d’Honor de la Ciutat i ha visitat el Museu, guiada per la seva directora, Mireia Rosich. A banda de l’alcaldessa Olga Arnau, també hi han estat presents la primera tinenta d’Alcaldia, Blanca Albà, el regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, i els regidors Antoni Palacios, Conxi Martínez i Jaume Carnicer, així com la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibars, i diversos representants del Patronat de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer.

Èxit de l’exposició del Prado

L’exposició “La presència del Prado. Episodis d’una història” ha estat visitada per més de 18.000 persones des del 14 de desembre de 2018 fins al passat 17 de novembre, el que suposa 4.000 visitants més per a la Biblioteca-Museu, en comparació amb les mateixes dates en l’any anterior. La programació d’activitats complementàries a l’exposició ha comptat amb una gran participació de públic, amb places exhaurides en la majoria de les activitats. D’entre aquestes, a més de les visites comentades a l’exposició, han tingut especial èxit les visites nocturnes durant els mesos d’estiu i el cicle d’activitats temàtiques, destacant les propostes “Diàlegs de la pintura. El Segle d’Or a la llum del Museu Balaguer” i “El Barroc en el cinema: un viatge de llums i ombres”. També s’han fet moltes reserves de grups particulars i grups escolars interessats en realitzar visites comentades a l’exposició. Pel que fa a la procedència dels visitants, s’ha detectat una xifra elevada de visitants de Vilanova i la Geltrú i de la comarca del Garraf, la majoria dels quals ja havia visitat el museu però ara hi tornava amb motiu de l’exposició. Hi ha hagut un increment molt destacat de visitants de la província de Barcelona i d’altres punts de Catalunya. Per a molts d’ells era la primera vegada que visitaven la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, i, també en ocasions, la primera vegada que visitaven Vilanova i la Geltrú.

La mostra, que s’ha prorrogat en dues ocasions per respondre a la demanda de visitants, ha tingut important repercussió mediàtica en mitjans d’àmbit nacional i estatal: TV3, La Vanguardia, El País, El Punt Avui, Bonart, Descubrir el Arte o el Mirador de les Arts, entre d’altres. Tot plegat ha contribuït a fer un repàs dels més de 135 anys d’existència de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, que disposa d’una mostra artística única, amb noms de primera línia de l’art català com Rusiñol, Casas, Mir o Fortuny, i tot el conjunt de la Pinacoteca de finals del segle XIX.

FER UN COMENTARI