Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El FIMPT torna a Vilanova i la Geltrú durant el mes de juny

Avatar photo

La 38a edició del Festival Internacional de Música Popular Tradicional presenta tota la programació.

Els dies 15, 16 i 17 de juny torna el FIMPT a Vilanova i la Geltrú. La 38a edició d’aquest Festival Internacional de Música Popular Tradicional ja va presentar fa unes setmanes algun dels seus plats forts: Kepa Kunkera, els colombians Puerto Candelaria, o la producció catalano-polonesa Polcat.
Però ara ha arribat l’hora de completar el cartell, amb totes les actuacions i activitats que es faran durant aquest festival degà a la nostra ciutat.

En la roda de premsa de presentació, la regidora de Cultura Blanca Albà ha volgut “posar en valor la importància d’aquest festival, tant a nivell català com internacional, que els darrers anys ha passat per algunes dificultats, tant a nivell econòmic com a nivell de normativa de sorolls”. En aquest sentit, ha volgut agrair la important tasca de la Regidoria de Cultura i del director artístic Jordi Paulí per haver rellançat el FIMPT.

Per la seva banda, Jordi Paulí ha volgut destacar un dels lemes del festival, “compromís amb la qualitat”, “una qualitat que es veu en les diferents formacions que podrem gaudir, i que enguany dóna especial importància a les cobles, una formació que és la que més s’ha espavilat en els darrers anys. Dóna gust veure com s’han omplert de gent jove i trencadora”.

Així, divendres 15 de juny la festa començarà a les 19 h davant del Teatre Principal amb els Preludis grallers del duet Criatures, amb Marçal Ramon a l’acordió diatònic i Ivó Jordà a la gralla, que presenten al FIMPT el seu últim disc i espectacle: “Taumàtrop”.
El concert d’obertura del Festival, a les 20 h al Teatre Principal, serà amb Carles Cases i l’espectacle “L’esperit dels Obama”. Els espirituals negres constitueixen un dels repertoris associats a la música religiosa occidental més fascinants. Un gènere que, a casa nostra, començà a fer-se popular a la dècada dels 60-70 amb grups de folk o corals. El compositor i pianista Carles Cases, coneixedor de primera mà d’aquest repertori, ha decidit fer-se’l seu per presentar-lo amb aquest espectacle. A més, Cases ha explicat a la roda de premsa que es farà seva la versió del sirtaki del “Passeig del Carme”, de Pere Tàpias, que ja s’ha convertit en l’himne del FIMPT.
Tot seguit el Festival es dirigeix cap a un dels escenaris principals, la plaça del Port, on a les 22 h actuaran Muchacho & Los Sobrinos, amb l’espectacle “Carabutsí”. La seva rumba s’ha gestat en celebracions de prometatge i casaments gitanos, convencions i concerts. Són l’herència de Peret, del Pescaílla, Chipén o Estrellas de Gràcia, i presenten una rumba autèntica, amb “el ventilador” com a pal de paller de les composicions.
A la mitjanit, també a la plaça del Port, arriben els Puerto Candelaraia directament des de Colòmbia, amb “Cinema Tropical”, una gran festa de cúmbia rebel.
Tot seguit, la festa acabarà amb el DJ Patxanga la Txaranga, que proposa fer una volta al món a través de qualsevol ritme que convidi al ball.

Dissabte 16 de juny el FIMPT comença a les 12 del migdia pels carrers i el Mercat del Centre, amb una cercavila dels alumnes de música tradicional de l’ECMM de VNG, tot anunciant el FIMPT 2018.
A dos quarts d’una se celebra a la vermuteria El Canceller un vermut -punt de trobada, amb la improvisació com a protagonista. Amb Marcel Casellas, Roger Andorrà, Marc del Pino, i tothom qui s’hi vulgui afegir.
Ja la tarda, a les 19 h pels carrers del centre, seran Els Francolins els qui passejaran la seva música en una cercavila. Una banda formada per una secció de 6 flabiols i tamborins i una secció de metalls amb 2 trompetes, fiscorn i tuba.
Joan Moliner ha explicat a la roda de premsa que la formació es va crear l’any 1998 a Tarragona per a acompanyar la comparsa de Carnaval del mateix nom, i que van continuar el projecte afegint els metalls i comprovant el bon resultat que donava.
A les 22 h a la plaça del port arriba un dels punts forts del festival: Kepa Junkera, acompanyat de convidats de luxe, per presentar el seu últim treball, “FOK”. El FIMPT ha recolzat la música de Kepa Junkera des dels seus inicis com a músic professional. El festival ha seguit la seva carrera ascendent que l’ha portat a convertir-se en un dels músics més internacionals d’Euskadi. “FOK” és un treball que ha creat després d’un llarg contacte amb la cultura mediterrània: catalana, valenciana i balear.
A la mitjanit, la plaça del Port es transformarà amb els Biflats, una “Catalan Fanfare”. El compositor Xavi Pendón i el cantant i lletrista Edgar Massegú són els impulsors de la primera fanfàrria catalana amb so de cobla ampliada amb bateria, percussió i veu. Tots dos han presentat el grup que, amb l’estètica de les fanfàrries de l’Europa de l’Est, incorpora la clau catalana, amb els instruments de cobla exhibint potència sonora, amb un directe trepidant, ballable, festiu i molt gamberro.
La nit tornarà a acabar amb la sessió de DJ Patxanga la Txaranga.

Finalment, diumenge 17, d’11 a 14 h se celebrarà a la Plaça de Font i Gumà el Firsac, la tradicional Fira de luthiers del FIMPT. Una trobada oberta a tots els músics que sonen el sac de gemecs i el flabiol i tamborí, i que se celebra a la nostra ciutat des de 2006. El complet programa fomenta l’intercanvi d’experiències entre músics, grups, luthiers i docents, i dóna a conèixer a la ciutat, a través de cercaviles i concerts, les diferents propostes musicals d’aquests col·lectius.
Inclou, a les 13 h al pati del Castell de la Geltrú, el concert dels mallorquins Es vell Monara i es de Can Bou, que transmeten l’esperit de la festa, sorgits de la unió d’una colla de xeremiers, seguint la tradició, però aportant una visió jove i actual de la festa tradicional a Mallorca.
Ja a la tarda, a les 19 h, a la plaça de la Vila, arriba la producció catalano-polonesa de Janusz Prusinowski i Manu Sabaté. Una col·laboració musical que explora el diàleg entre les dues tradicions musicals.
I a les 21 h a la plaça de la Vila, els encarregats de cloure el FIMPT seran els gallecs Os d’abaixo, que presenten el seu nou disc, “Quixera ser dos paxaros”. El seu repertori recull algunes de les peces populars més conegudes de la música gallega, juntament amb noves composicions, oferint una música plena de força i energia que fa ballar el públic allà on van.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Sitges posa en marxa el nou ‘Cau de Cultura’

Notícia següent

Vilanova i la Geltrú presenta el seu pla de projecció internacional

Notícies relacionades