Canyelles viu una Setmana Santa plena de litúrgia i tradició

El grup de portants celebra el 20è aniversari de la seva recuperació i de la represa del Via Crucis i la Processó. Es recuperen les Caramelles Diumenge de Pasqua als jardins del Castell

Imatge de la processó de Canyelles. Cedida

Canyelles viu una Setmana Santa plena de litúrgia i tradició, amb el Via Crucis i la Processó de Divendres Sant com a actes més destacats i, enguany amb la celebració dels 20 anys de la represa del Cos de Portants i la recuperació de les Caramelles el Diumenge de Pasqua.

Precisament, la recuperació del Cos de Portants del Sant Crist va permetre la recuperació del Via Crucis i de la Processó, que han anat guanyant participació amb els anys i s’han consolidat en el programa de la Setmana Santa canyellenca.

20 anys del Cos de Portants
El 1999 es recuperava la tradició del Via Crucis del Divendres Sant després de 25 anys d’absència al municipi. Un grup de feligresos van voler recuperar aquesta tradició tan arrelada a Canyelles i que d’ençà a l’actualitat s’ha mantingut i consolidat. A Canyelles, de molt antic, se cel·lebraven processons pel carrer durant tota la Quaresma. Tenia especial rellevància la Processó de Dijous Sant a la nit, en què participava tot el poble, fins i tot veïns de Viladellops i la gent que vivia a les masies. En aquesta processó es treia al carrer el Sant Crist i la Mare de Déu dels Dolors. La tradició es va anar perdent fins a desaparèixer i deixar-se de fer durant uns 25 anys. Va ser el 1999 que un nou grup de portadors, o portants, van fer renéixer el Via Crucis. Es va recuperar l’antic Cristo Gros, que es va restaurar i se li va fer una nova creu de fusta, perquè l’antiga estava molt malmesa. Aquell any va sortir el Via Crucis, i l’any següent, el 2000, també ho va fer la Processó de Divendres Sant, dos esdeveniments que s’han convertit en els centrals de la Setmana Santa.

Diumenge de Rams i Concert Coral
El Diumenge de Rams s’obre aquest 14 d’abril la Setmana Santa canyellenca. A les 12:30 hores, a la parròquia de Santa Magdalena hi ha la tradicional benedicció dels Rams a la plaça de l’església i seguidament l’Eucaristia.
Prèviament, però, el dissabte 13 d’abril, també la parròquia acull un concert emmarcat en els Cicles Corals de la Federació Catalana d’Entitats Corals. Té lloc a les 19:00 hores i la Coral Pla del Bosc de Canyelles hi actua com a amfitriona. Hi actuen també la Coral La Ginesta de La Granada del Penedès i la Coral Terra Nostra d’Igualada.

Dijous Sant. 18 d’abril, a les 19:00 hores, Celebració de l’Eucaristia i Trasllat del Santíssim al Monument

Els actes litúrgics continuen el Dijous Sant, 18 d’abril, amb la missa i celebració del Sopar del senyor i el trasllat del Santíssim Sagrament al Monument. És a les 19:00 hores a la Parròquia de Santa Magdalena.

L’Església restarà oberta fins a les 21:00 hores per col·locar ciris i poder fer una estona de pregària.

Divendres Sant. 19 d’abril, a les 8:00 hores, Via Crucis. A les 20:00 hores, Celebració de la Passió i a les 21:00 hores, Processó Solemne

El Viacrucis s’inicia el Divendres San com és tradicional, a les 8 del matí, amb el Sant Crist Gros, dut pel Cos de Portants. Al vespre és el torn de la Processó, amb el Sant Crist i la Mare de Déu dels Dolors, que surten des de l’església parroquial de Santa Magdalena a les 21:00 hores després de la celebració litúrgica de la Mort del Senyor, que té lloc a les 20:00 hores.
Precisament, amb motiu dels 20 anys de la recuperació del Cos de Portants, s’ha acabat de condicionar la Capella del Sant Crist i la Mare de Déu dels Dolors, a la parròquia de Santa Magdalena, seguint amb el procés de millora del temple.

Dissabte Sant: 20 d’abril, a les 20:00 hores. Vetlla Pasqual
El Dissabte Sant, a les 20 hores, tindrà lloc la Vetlla Pasqual i els posteriors Cants Pasquals a la parròquia.

Recuperació de les Caramelles Diumenge de Pasqua 21 d’abril
A les 12:30 hores celebració de Diumenge de Pasqua, i a les 13:00 hores Caramelles als jardins del Castell

Els actes litúrgics finalitzen el Diumenge de Pasqua amb la Missa solemne de les 12.30 hores del migdia. I després tindrà lloc la recuperació de les Caramelles, als Jardins del Castell, on hi haurà també una parada de venda de llibres i roses, i on es farà un acte de Reconeixement al Cos de Portants.
Les Caramelles han estat tradicionals a Canyelles des de fa molts anys. De fet, de la mà de Tonet Hill, les Caramelles s’havien mantingut al poble fins fa uns deu anys. En aquesta Setmana Santa es recuperen, amb un acte que té lloc el diumenge 21 d’abril, Diumenge de Pasqua, a les 13:00 hores als Jardins del Castell amb el grup La Petita Havana. Allà hi haurà també una parada de llibres i roses i es farà un reconeixement al Cos de Portants, amb motiu dels seus 20 anys.