La regidoria d’Acció Climàtica, Transició Energètica i Espais Naturals i d’Educació de l’Ajuntament de Sitges han presentat a la comunitat educativa de l’Escola Maria Ossó tots els detalls de la coberta verda del centre, en un acte obert que ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda a la mateixa escola.
Es preveu que al mes de juny comencin els treballs, que s’allargaran fins al desembre. Un cop la coberta verda sigui una realitat, l’Escola Maria Ossó disposarà d’un nou espai que es podrà integrar en les dinàmiques educatives del centre, ja que tindrà punts d’observació de la flora i també de la fauna que s’hi pugui concentrar o fer-hi parada.
Després que el Servei d’Equipaments i Espai Públic (SEEP) de la Diputació de Barcelona fes un estudi de viabilitat de 14 edificis municipals que podrien esdevenir cobertes verdes, l’opció de l’escola Maria Ossó és la que es va escollir com a òptima per esdevenir un terrat viu. El projecte de coberta verda té l’objectiu de millorar les condicions ambientals tant a l’interior com a l’exterior de l’edifici, reduint l’efecte illa de calor, absorbint contaminants i millorant la qualitat de l’aire, atenuant el soroll aeri i la radiació, reduint la despesa energètica de l’edifici i, en definitiva, millorant la salut de les persones. Amb aquesta instal·lació, també es vol aconseguir un impacte social que vagi més enllà de l’escola i que pugui fomentar les relacions socials, a través de la convivència de diferents col·lectius socials i culturals.
Entre els objectius que vol assolir la coberta verda, hi ha el d’incrementar la biodiversitat, reduir la impermeabilització del sòl i potenciar la circularitat del cicle de l’aigua. La regidora d’Acció Climàtica, Transició Energètica i Espais Naturals, Carme Gasulla Blanco, indica que “la coberta verda no és només un recurs educatiu, sinó també esdevé una infraestructura estratègica en la transició ecològica del municipi. Aquest projecte ens permet avançar en la renaturalització dels espais urbans, millorar la gestió sostenible de l’aigua i fomentar la biodiversitat, alhora que és una eina pedagògica per sensibilitzar les noves generacions sobre els reptes ambientals actuals”.
Un dels grans reptes de futur per a Sitges és integrar la natura en la dinàmica urbana de manera que s’estableixi una relació activa i beneficiosa entre el verd i l’activitat quotidiana de la vila. L’objectiu és consolidar i ampliar una xarxa verda contínua i funcional que no només millori l’entorn paisatgístic, sinó que actuï com una veritable infraestructura urbana. Aquesta xarxa ha de tenir la capacitat de prestar serveis essencials —tant ambientals com socials— i d’aportar qualitat de vida a la ciutadania, contribuint a fer de Sitges una vila més saludable, resilient i sostenible.
El cost del projecte de coberta verda per a l’Escola Maria Ossó és de 423.187,44 euros, finançats per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
Les cobertes verdes representen una solució sostenible i adaptable a l’entorn urbà que contribueix significativament a la resiliència de les ciutats. Aquestes estructures permeten implementar vegetació sobre les edificacions, aportant múltiples beneficis tant des del punt de vista ambiental com social i econòmic.
Un dels principals avantatges és la seva capacitat per incrementar la biodiversitat i fomentar l’agricultura urbana, generant espais verds que afavoreixen la presència de flora i fauna en zones urbanitzades. A més, contribueixen a la millora de la qualitat de l’aire, a la reducció de l’efecte illa de calor i a l’atenuació de la contaminació acústica, alhora que ofereixen un confort estètic i visual notable per a la ciutadania.
Des del punt de vista energètic, les cobertes verdes actuen com a aïllants tèrmics, protegint les capes d’impermeabilització i els sistemes de producció d’energia (ACS i fotovoltaica), allargant-ne la vida útil i reduint el consum energètic dels edificis. Així mateix, permeten un millor aprofitament dels recursos hídrics mitjançant la captació i filtració de l’aigua de pluja, la reducció de l’escorrentia i la càrrega contaminant associada, i l’impuls a una gestió més eficient i circular del cicle de l’aigua.
En conjunt, les cobertes verdes no només milloren el rendiment ambiental dels edificis, sinó que contribueixen a la construcció de ciutats més habitables, sostenibles i preparades per als reptes del canvi climàtic.
Aquest diumenge, 18 de maig del 2025, l'Ajuntament de Camprodon organitza un bus gratuït per acompanyar a la UE Camprodon…
L'Associació Celíacs de Catalunya celebra l’estrena del vídeo conte sobre la malaltia celíaca, El malson d’en Manelic, elaborat pel programa Una mà de contes de…
La mostra de la Diputació de Barcelona “ReHabilitem” dona resposta, de manera interactiva i sensorial, a preguntes sobre què és…
Els Bombers preveuen que la campanya d'incendis forestals d'aquest estiu serà “més curta i estàndard” després de les precipitacions que…
Vox ha registrat al Parlament la petició de compareixença de la consellera d'Interior, Núria Parlon, en comissió parlamentària perquè informi…
El PPC ha denunciat aquest divendres el que considera un "atac a partits democràtics" a la Festa Major de la…
Esta web utiliza cookies.