Es presenten els projectes de rehabilitació de l’Escorxador i el Patronat de Sitges

Avatar photo

El projecte de rehabilitació i adequació de l’Escorxador com a sala polivalent per a ús cultural té un cost de 800.000 euros, que assumirà íntegrament l’Ajuntament de Sitges

L’Ajuntament de Sitges ha presentat aquest dimecres els projectes de rehabilitació de L’Escorxador i el Patronat en el marc de l’audiència pública telemàtica en el marc del segon cicle de participació ciutadana ‘T’hi Sumes?’.

El desenvolupament dels projectes d’usos, proposats per a aquests dos espais, és fruit de les conclusions del procés participatiu impulsat per la regidoria de Cultura a finals de l’any 2019 i durant el 2020 mitjançant trobades i també a través de la plataforma participativa DecidimSitges. L’objectiu d’aquest procés era definir els usos dels equipaments culturals de l’Escorxador,  el Patronat i el Mercat Vell i que aquests fossin complementaris entre si.

El projecte executiu de rehabilitació i adequació de l’Escorxador contempla aquest espai polivalent per a la realització d’activitats culturals, vinculades principalment a les arts escèniques i musicals de petit format. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, afirma que “segons el procés participatiu, el desenvolupament de l’Escorxador ha de ser prioritari, ja que és un equipament molt utilitzat per part del teixit cultural, però que actualment té deficiències tècniques i patologies estructurals que s’han de resoldre”.

La remodelació d’aquest espai permetrà disposar d’un espai escènic modern per a activitats culturals de petit format, així com també, conferències, reunions i projeccions audiovisuals. A més, també es reformarà la sortida lateral, a tocar del carrer Onze de setembre, per a petits actes a l’exterior com un espai de creació artística i s’hi instal·larà una pèrgola.

L’arquitecta responsable de projecte bàsic i executiu de rehabilitació i adequació de l’Escorxador, Clara Ocaña, de l’estudi CO-A, assegura que “l’objectiu és guanyar espai a l’interior de l’Escorxador, condicionar climàticament i també acústicament l’interior i solucionar les patologies constructives, incorporar sistemes de control per la il·luminació natural, recuperar l’espai interior original a doble alçada i dotar l’equipament de serveis higiènics”. L’edifici està inclòs en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Sitges pel seu valor arquitectònic i, per aquest motiu, el projecte no inclou cap tipus de modificació de volum de l’edifici ni de l’estructura però sí que permetrà la incorporació d’un altell a la zona de magatzem, recuperar una de les portes originals a la façana lateral i l’adequació de l’espai interior, la urbanització de l’espai exterior i també la rehabilitació de façanes i coberta de l’edifici.

L’enginyer escènic i responsable del projecte escenotècnic de l’Escorxador, Juanra Valladares, ha explicat que la sala diàfana comptarà amb un tipus de mobiliari mòbil (com cadires apilables, grades retràctils, escenari desmuntable, etc.). El projecte també incorpora una sala tècnica.

Després de la definició del projecte, ara el següent pas és iniciar tots els tràmits administratius i licitar el projecte d’obres, però ja hi ha el finançament per tirar-lo endavant i l’assumirà íntegrament l’Ajuntament de Sitges. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell ha confirmat durant la sessió que en el proper ple del 28 d’abril es portarà a aprovació la incorporació de romanents per fer una sèrie de projectes entre els quals hi ha el projecte de reforma de l’Escorxador com a sala polivalent per a múltiples usos. Aquesta obra té un pressupost de 800.00 euros i en un futur també caldrà afegir una partida pressupostària de 250.000 per a equips tècnics.

L’imaginari festiu, a l’edifici situat al costat de l’Escorxador  

El projecte cultural per a L’Escorxador preveu que l’edifici annex a l’Escorxador passi a acollir els Gegants, el drac i l’àliga de Sitges. El regidor de Festes i Tradicions, David Martínez, ha confirmat que “la imatgeria festiva es podria traslladar a aquest edifici annex de l’Escorxador pels volts de la Festa Major”. Per ubicar-hi aquest futur magatzem, ja al mes de novembre del 2020 es va executar l’obertura d’una nova porta de grans dimensions al centre de la façana de l’edifici a la banda de la plaça dels Artistes.

 EL PATRONAT 

El projecte del Patronat, que també s’ha presentat en aquesta segona audiència pública, es desenvoluparà més endavant. L’Ajuntament de Sitges va comprar aquest espai en l’anterior mandat per destinar-lo a usos culturals. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, assegura que “no podem permetre tenir més temps tancat aquest espai tan emblemàtic”.

L’avantprojecte de rehabilitació de l’edifici d’El Patronat defineix aquest edifici com un espai cultural al voltant del llibre i contempla una llibreria a la planta baixa amb servei de cafeteria tipus office i amb accés al jardí exterior de 270m². A primera planta (a l’antiga capella) s’hi inclou una sala polivalent per a activitats literàries, com presentacions de llibres, xerrades, col·loquis o exposicions de petit format. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, aposta perquè “la llibreria sigui municipal, estudiant la seva viabilitat tècnica”.

El responsable de l’avantprojecte de rehabilitació i adequació del Patronat, Pol Massoni, de la cooperativa d’arquitectes LACOL, ha explicat que l’edifici està catalogat i que s’ha volgut fer un projecte cultural únic, integrat al patrimoni arquitectònic mantenint la façana principal i només incorporant un a nova porta d’accés per tal d’adaptar-lo als nous usos de l’edifici i que hi hagi una connexió entre el carrer i el pati amb la màxima obertura.  Més enllà de l’adequació de l’espai, la proposta també conté la reparació de patologies de l’edifici, l’habilitació dels jardí com a espai públic, banys a la planta baixa, ascensor, entre d’altres. A més, també es preveu un possible hotel d’entitats, en un local annex independent del Patronat.

Per finalitzar la presentació dels dos projectes el regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha remarcat que “el que avui es presenta és un punt de partida, però queda encara un llarg recorregut per tal que es puguin materialitzar els projectes” i ha afegit que quan es desenvolupin les obres, Sitges disposarà de dos equipaments culturals oberts a la ciutadania i al teixit associatiu i artístic del municipi”.

L’alcaldessa Aurora Carbonell ha tancat l’audiència pública remarcant que “els projectes de L’Escorxador i el Patronat són molt engrescadors i cal agrair a la ciutadania la seva participació”. Alhora també ha recordat que les remodelacions d’aquests espais dignifiquen el patrimoni de Sitges i s’ajusten a les voluntats d’usos que ha demanat la ciutadania.

 EL MERCAT VELL

El procés participatiu impulsat per la regidoria de Cultura també va posar sobre la taula el debat dels usos que hauria de tenir un altre equipament cultural: el Mercat Vell. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha afirmat que “el Mercat Vell haurà d’esperar, ja que la voluntat del govern ha estat respectar el contracte vigent amb el concessionari que explota aquest equipament. Quan correspongui, l’Ajuntament haurà de prendre una decisió definitiva”.

Propera audiència pública: Rendició de comptes del PAM, 16 de juny

Les jornades de participació ciutadana continuaran el 16 de juny amb una nova audiència pública, en què l’equip de govern rendirà comptes del Pla d’Actuació Municipal (PAM) coincidint amb l’equador del mandat. La regidora de Participació i Transparència, Elisabeth Pérez, ha assegurat que “estem compromesos amb la participació ciutadana i la transparència en la gestió pública. Volem donar resposta a les inquietuds i suggeriments de la ciutadania. Perquè, malgrat la crisi que estem travessant, hem de pensar en el futur de la vila”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un any i mig de presó per atemptat a l’autoritat i lesions a un mosso

Notícia següent

La pandèmia està en un punt “molt delicat”

Notícies relacionades