Entitats econòmiques i socials de Sitges reclamen mesures urgents per atraure turistes

Proposen crear un forfait cultural, ampliar l'horari d'actes a les platges i descomptes als aparcaments, entre altres

Imatge del carrer Artur Carbonell. Cedida
Una dotzena d’entitats econòmiques i socials de Sitges s’han aliat per reclamar el desplegament de mesures urgents que ajudin a atraure el turisme un cop superat el pic de la pandèmia de la covid-19. A través d’un manifest conjunt, els signants es mostren “preocupats” per l’impacte que el coronavirus ha deixat a la societat, i subratllen la voluntat de treballar amb l’Ajuntament per incentivar l’economia local. El document reuneix una quinzena de mesures “immediates” com, per exemple crear un forfait cultural que agrupi l’allotjament, la restauració i espectacles al municipi. Alhora, també plantegen ampliar l’horari d’activitats a les platges i establir descomptes per a la zona blava, entre altres.
El conjunt de propostes també recull eliminar la competència deslleial dels apartaments turístics i el top manta, elaborar un calendari estable d’esdeveniments, crear una app que permeti consultar l’estat de les platges i fer reserves en línia als restaurants, i agilitzar els processos burocràtics a l’hora d’organitzar esdeveniments.

Al mateix temps, els signants també proposen que es concedeixin permisos especials a les entitats de Sitges per organitzar actes al carrer, que s’ampliï la temporada de platges i terrasses fins a finals d’any, i que es desplegui un sistema per garantir l’estabilitat de sorra a les platges.

En matèria fiscal, el manifest planteja una condonació de la taxa d’escombraries als establiments comercials i activitats econòmiques –o reducció del 50%-, un programa d’ajudes directes a empreses i autònoms per pagar els lloguers dels locals i un permís especial per poder fer reformes durant el mes d’agost.

“Considerem que la gran majoria de les actuacions per a la recuperació socioeconòmica de Sitges cal dur-les a terme immediatament abans del gruix de la temporada turística vacacional”, remarquen els signants del manifest, tot defensant la recuperació d’activitat econòmica al municipi i la preservació dels llocs de treball.

Les entitats es comprometen a traslladar les propostes al Pacte Local per a la recuperació econòmica que ja ha impulsat l’Ajuntament, si bé adverteixen que el pla municipal planteja solucions per a finals del 2020, i insisteixen en la necessitat d’impulsar mesures “imminents” durant les properes setmanes.

El manifest el signen les associacions de Comerciants de Sitges, de Gais i Lesbianes, de Paradistes del Mercat, de Serveis a les Platges, el Casino Prado Suburense, el Club de Tast, l’Escola d’Hostaleria de l’IES Benaprès, el Gremi de Constructors del Garraf, el Gremi d’Hostaleria, l’Eco de Sitges, el Port d’Aiguadolç i la Societat Recreativa El Retiro. Inicialment també el van subscriure les comissions del Carnaval i la Festa Major, però se n’han desmarcat.