Els espectacles pirotècnics ajornats per la Festa Major de Cubelles es traslladen a la vigília de la Diada

Si les condicions sanitàries ho permeten, el 10 de setembre es portarà a terme l'exhibició de les colles de foc de l'Agrupa i el castell de focs artificials

L’Ajuntament de Cubelles traslladarà els espectacles pirotècnics ajornats el passat 14 d’agost per l’elevat risc d’incendi, que va derivar en una prohibició expressa dels Agents Rurals, al proper 10 de setembre, vigília de la Diada Nacional de Catalunya. La decisió es va anunciar a l’Agrupació de Balls Populars en una reunió mantinguda el mateix 14 d’agost, en la que ambdues parts van valorar que amb aquesta nova data es garanteix la celebració dels actes, ja contractats, així com el fet que les condicions meteorològiques siguin molt més propícies per al llançament d’elements pirotècnics.

Així, la tarda del 10 de setembre, cap a les 20h., hi hauria la concentració de les colles de foc de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles a la plaça del Mercat, si bé la ubicació s’està acabant de decidir. Les persones que ja tenien entrada per a l’espectacle i vulguin mantenir-la els hi serviria la mateixa localitat, mentre que es recomana que qui no pugui assistir les alliberi per permetre a altres persones veure l’espectacle.

Posteriorment, als vols de les 23 h., es llençaria el castell de focs artificials com ja estava previst des de diversos punts indeterminats del municipi. La voluntat del Consistori segueix sent la d’evitar la concentració de milers de persones en un punt de la vila, ateses les mesures de prevenció de la pandèmia sanitària de la COVID-19. Per això, la recomanació segueix sent la de gaudir de l’espectacle pirotècnic des dels terrats de les cases particulars o dels establiments de restauració de la façana marítima, que compleixen les condicions sanitàries.

Balanç positiu de la Festa Major

Malgrat les limitacions i l’onada de calor, la regidoria de Cultura fa una valoració molt positiva de la Festa Major 2021. El sistema de venda de localitats, encara que a cost zero, ha resultat molt positiu ja que ha permès descentralitzar els punts de venda i una millora en la transparència de la gestió, ja que tothom podia saber el dia i hora en què es posaven a la venda les entrades per a cada espectacle només entrant a la web d’entrapolis. Tot i això, en el vessant negatiu, s’ha detectat una assistència irregular als esdeveniments i alguns espectacles per als qual les entrades estaven exhaurides després no han omplert tot l’aforament, malgrat la crida feta perquè les persones que finalment no podien assistir allibessin les localitats perquè una altra les aprofités.

La Festa Major ha estat marcada, a banda de per les limitacions de la COVID-19, per la decepció de l’ajornament dels espectacles pirotècnics, per la denegació dels permisos ja que Cubelles es troba dins dels municipis en nivell 3 del pla alfa de prevenció d’incendis forestals. A més dels morterets i el castell de focs, l’esdeveniment més afectat ha estat la cultura popular. Les colles de foc s’han hagut de quedar, per segon any consecutiu, sense sortir al carrer, mentre que els balls blancs han limitat la seva participació a l’exhibició de la sortida d’ofici, en una actuació sobre l’escenari a Can Travé. Tampoc ha estat una Festa Major satisfactòria pels Castellers del Foix, que no han pogut realitzar la seva desitjada jornada castellera d’estrena a la setmana gran cubellenca i han hagut de conformar-se amb els pilars aixecats a la plaça de la Vila divendres i abans del pregó d’en Manolo Millán. Una bagatge molt minsu per una colla en creixement.

Les actuacions musicals han estat encapçalades, una vegada més, pels concerts de l’orquestra Maravella, adaptats enguany per les limitacions sanitàries al pati de l’escola Charlie Rivel, i que van tornar a tenir una gran acollida entre el públic cubellenc, especialment el de major edat. El mateix escenari va acollir l’espectacle teatral ‘Bona gent’, del televisiu Quim Masferrer qui va fer riure de valent al mig miler d’espectadors que s’hi van aplegar en l’únic acte de pagament de la Festa Major 2021.

També ha estat molt valorada l’aposta de la regidoria de Cultura de contractar grups musicals de proximitat, per tal d’ajudar-los a recuperar-se d’una situació molt complicada per a la cultura. Aquesta decisió de contractar grups de la zona, però, no ha anat en detriment de la qualitat, amb espectacles d’un gran nivell artístic i per al qual hi ha hagut una gran demanda d’entrades, com el concert de Tribut a Fito&Fitipaldis o el de la banda Bocamolls. També ha rebut una gran acceptació, tant pel públic com pels artistes, la ubicació d’aquests concerts ajs jardins de Can Travé, que es posiciona com un espai de referència dins del panorama musical de la comarca.

En quant als actes no musicals, enguany ha destacat el tobogan aquàtic gegant, instal·lat al passeig de Vilanova i que la seva acollida va desbordar les previsions, i el campionat d’e-sports que va aplegar una cinquantena d’inscrits, en un event que va tenir lloc als jardins de Can Travé, com el cinema a la fresca.