Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

El Sitges Reciclart 2021 revalora la reutilització de materials

Avatar photo

També promou un canvi d’hàbits per a un planeta més sostenible i un consum responsable

El ReciclArt 2021, el festival de reciclatge i art responsable, se celebra des d’avui, 26 de novembre i fins al 19 de desembre, amb la programació d’una única exposició col·lectiva a Can Falç de Mar. El certamen, que arriba a la sisena edició, manté la mateix fórmula de l’any passat a causa de la pandèmia i només exhibirà la mostra Sitges Reciclart 2021 per fomentar el reciclatge i promoure un canvi d’hàbits per a un planeta més sostenible i un consum responsable. En total, es poden contemplar 33 obres a l’exposició col·lectiva, que tracten temes com el canvi climàtic, la contaminació dels mars i el reciclatge. Les creacions són obra de 18 artistes (11 homes, 6 dones i un col·lectiu artístic).

El regidor de Cultura, Xavier Salmerón destaca que “ens cal sensibilitzar des de la Cultura també sobre les conseqüències dels nostres hàbits en la salut del medi ambient a través d’accions lúdiques que exposin la realitat del que està passant en l’oceà i les seves costes, a fi que prenguem consciència que un consum responsable de plàstics portarà com a resultat que hi hagi menys contaminació, perquè almenys això sí que depèn de nosaltres”.

Per a Tanja Grass, comissària de la mostra Sitges ReciclArt 2021 i presidenta de Drap-art, “el Sitges ReciclArt és una exposició pedagògica i divertida que vol mostrar que el canvi cap a un món més sostenible és possible, donant veu a artistes que a través de les seves obres mostren el camí de com podem revalorar els materials descartats i estalviar recursos”.

La mostra permet veure una selecció d’escultures, pintures i collage elaborats per diferents creadors de Sitges, de la resta de Catalunya i altres països com Estats Units, Canadà, Colòmbia, Argentina i França. Els creadors participants en l’exposició Sitges Reciclart 2021 són: Miquel Aparici, Jana Álvarez, Rafael Arroyo, Orson Buch, Sol Courreges, Noni Font, Vicky Gómez Talaya, Richard Keith Hoffman, Marie Lalo, Gisella López, Bill Miller, Jordi Palli, Jordi Prat Pons, el sitgetà Anton Rafecas Jordi Torrent, Oriol Vidal, , i el col·lectiu Ingravidesa Alliance. Les obres exhibides s’han creat amb residus i materials reciclats, i també, conviden a reflexionar sobre el canvi climàtic, la contaminació dels mars i oceans.

Entre els participants a la mostra, destaca l’artista Miquel Aparici, una referència de l’art de convertir objectes en desús, que torna a Sitges per exhibir dues obres d’art originals: una girafa, de més de 2 metres, i un ocell morrut. L’escultor barceloní va exposar el seu zoològic particular i creatiu a través de la mostra retrospectiva ‘Espècies Protegides’ que es va instal·lar al Centre Cultural Miramar des del 14 de gener a l’1 de març del 2020 en el marc de La Pregonera.

La mostra també posa en valor el talent emergent de l’artista jove de Colòmbia, Gisella López, que presenta una paella pintada i un ganivet de carnisser del segle XVIII. També hi destaquen els treballs de Jordi Prat Pons que aprofita els colors dels cartells vells per crear obres que semblen gairebé pintures. En la mateixa línia, Marie Lalo utilitza revistes de papers per elaborar les seves creacions i l’artista nord-americà, Bill Miller fa composicions i collage a partir de linòleum, un material semblant al pvc, que es posaven als terres de les cuines del seu país als anys 50, en lloc de rajoles. L’entrada a la mostra és gratuïta i es garanteix la seguretat del públic.

El Festival Reciclart està organitzat per l’Ajuntament de sitges i Drap-Art, amb el suport de la  Diputació de Barcelona i Centres d’Estudis del Mar (CEM).

Reciclart

El Festival Sitges Reciclart, que uneix sostenibilitat, medi ambient i art, va néixer el 2016 i des d’aleshores ha consolidat la seva trajectòria any rere any. La pandèmia de la Covid-19 ha marcat la programació de l’edició d’enguany i també va marcar la de l’any passat, que ha quedat reduïda a una activitat única. Així, aquest 2021 tampoc es programaran ni conferències, ni tallers ni accions de sensibilització mediambiental a causa del coronavirus.

Can Falç de Mar s’ha convertit excepcionalment en seu de la mostra en les dues últimes edicions, tot que abans de la pandèmia la ubicació principal era el Centre Cultural Miramar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Noves restriccions de viatges per la nova variant

Notícia següent

Espot reitera el posicionament de l’executiu sobre l’informe de l’avortament

Notícies relacionades