El servei d’ocupació de Sant Pere de Ribes atén gairebé 4.000 persones aquest any

Un total de 1.914 persones del municipi s’han donat d’alta a la Borsa de Treball-Xarxa Xaloc, una xifra que gairebé dobla la de 2019

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El nombre de persones ateses pel Servei Local d’Ocupació s’ha incrementat de manera notable en els mesos de gener a octubre de 2021 respecte dels dos anys anteriors, el que el confirma com un servei de referència per a la recerca d’oportunitats de feina entre la ciutadania de Sant Pere de Ribes. Enguany, s’ha arribat a fer seguiment de 3.926 persones, una xifra que representa un increment del 72% respecte de 2019. En el mateix període, s’ha gairebé doblat el nombre d’altes a la Borsa de Treball-Xarxa Xaloc, arribant a les 1.914 persones inscrites, un 89% més que fa dos anys.

La tasca duta a terme des del Servei Local d’Ocupació ha estat decisiva a l’hora d’afavorir l’ocupabilitat dels veïns i veïnes de Sant Pere de Ribes, tal com es desprèn d’aquestes dades. De fet, des de l’Ajuntament s’ha fet una aposta ferma per aquest servei, que el 2021 ha comptat amb un pressupost de 2,5M€, dels quals 1,6M€ han estat d’aportació municipal i 840.000€ a través de subvencions.

La regidora d’Ocupació, Ana Herrera, ha explicat que “la crisi sanitària i la prèvia que havíem patit han demostrat que s’ha de reforçar l’atenció a les persones, i específicament en aquest cas l’ocupació. Les darreres dades d’atur són inferiors a les de 2020, arribant a nivells previs a la pandèmia, i això es deu en part a la feina feta des del Servei Local d’Ocupació. Malgrat aquestes dades, no ens podem conformar amb això i hem de seguir millorant en l’ocupabilitat dels nostres veïns i veïnes”.

Millora en ofertes de feina, contractacions i empreses a la Xarxa Xaloc

El Servei Local d’Ocupació treballa per millorar l’ocupabilitat al territori amb les persones que busquen feina i les empreses amb vacants. Els resultats, després del sotrac de 2020, confirmen la recuperació dels darrers mesos. Així, dels 81 llocs en oferta (32 coberts) de l’any passat, s’ha passat als 173 (131 coberts).

En els darrers dos anys, també ha estat notable l’increment del nombre d’empreses amb les quals s’ha fet prospecció i de les quals una part important s’ha donat d’alta en la Borsa de Treball-Xarxa Xaloc. Així, de les 100 empreses contactades el 2019 (20 de les quals s’han inscrit a la Xarxa Xaloc) s’ha passat a 200 empreses contactades el 2021 (160 inscrites a la Xarxa Xaloc).

A més, en els darrers dos anys s’ha incrementat de manera considerable el nombre d’hores de formació ofertes, passant de les 2.351 hores de 2019 a les 3.967 de 2021.

Una quinzena de programes de formació i inserció laboral

Des del Servei Local d’Ocupació es duen a terme una quinzena de programes de formació i inserció laboral. Els 3 més destacats en aquest segon àmbit són l’Ubica’t, el FRIDA i el 30 plus. Tant l’Ubica’t, adreçat a l’orientació, acompanyament a la inserció i suport ocupacional individualitzat, com el FRIDA (Formació, Recerca i Inserció per a Dones que s’Activen) han assolit 26 insercions en cada cas durant el 2021. El 30plus, un programa d’àmbit comarcal adreçat a afavorir la inserció laboral de les persones en atur de 30 i més anys, ha assolit enguany un total de 35 contractacions.

En l’àmbit dels plans d’ocupació, el més destacat en nombre de persones ocupades és el Nou Set, amb 28 contractacions durant el curs 2021/2022 i 30 més durant 2021. A aquests, s’hi ha d’afegir els plans d’ocupació municipals, que enguany han ocupat 27 persones, i els de Treball i Formació (finançats pel SOC), amb 29 persones participants entre 2019 i 2021.

Pel que fa a la formació, enguany s’ha estrenat la TTT (Talent, Tecnologia i Treball), encaminada a la implantació de la tecnologia a les empreses i la reducció de la bretxa digital, i s’han ampliat els PFI existents (Programes de Formació i Inserció) amb la nova oferta de curs d’auxiliar en imatge personal: perruqueria i estètica. L’oferta formativa també compta amb el programa comarcal Singulars, que enguany ha comptat amb la participació de 28 persones de Sant Pere de Ribes, totes elles joves no ocupades i no integrades en els sistemes d’educació o formació.

El Servei Local d’Ocupació ofereix a les persones usuàries entrevista ocupacional inicial i alta a la Borsa de Treball-Xarxa Xaloc; assessorament i orientació individual; seguiment de les persones demandants d’ocupació i les que busquen una millora laboral, i informació sobre cursos de formació ocupacional i formació. A les empreses, els ofereix gestió d’ofertes de treball, preselecció de candidats i candidates per a cobrir llocs de treball, i informació sobre contractes i programes de contractació.