El Govern Municipal opta per convocar un procés participatiu a Les Botigues de Sitges

Els ciutadans empadronats a Les Botigues de Sitges podran participar en el procés per tal de donar la seva opinió sobre si volen continuar formant part del municipi de Sitges o bé pertànyer a Castelldefels. El procés participatiu serà del 5 al 10 de novembre

Imatge de la roda de premsa a l'acte de presentació a l'Ajuntament de Sitges. Cedida

L’Ajuntament de Sitges convoca la ciutadania de Les Botigues de Sitges del 5 al 10 de novembre a un procés participatiu per saber si volen seguir formant part del municipi de Sitges o bé integrar-se al de Castelldefels. La pregunta que es formularà a la ciutadania és “Esteu d’acord que el nucli de les Botigues de Sitges se segregui del municipi de Sitges i es proposi la seva annexió al municipi de Castelldefels?” i la resposta serà si o no.

Durant la presentació, l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha recordat que “el passat mes de maig es va voler celebrar una consulta popular no referendària per conèixer l’opinió dels veïns sobre el futur de Les Botigues de Sitges i si volien segregar-se del terme municipal. Aquesta consulta va ser advertida legalment i suspesa, i no es va poder celebrar. El que fem ara és tirar endavant un procés participatiu per recollir opinions”.

La primera tinent d’alcalde, Aurora Carbonell, ha manifestat que “el govern estem fermament a favor de la participació ciutadana i la transparència. Ho tenim al Pla de Mandat. Hem fet altres processos de participació, com en el cas de la neteja o el Pla d’Equipaments. Demostrem que realment hi creiem i que els ciutadà s’acostumi a participar. Participar és democràtic”.

Per participar en el procés participatiu es pot optar per fer-ho a través www.sitges.cat/lesbotiguesparticipa o bé presencialment en el moment d’emetre l’opinió. També cal ser major de 16 anys i estar empadronat al nucli de Les Botigues abans de l’1 de gener de 2018. Es tracta de 1.858 persones, segons el cens tancat a data de 31 de desembre de 2017 i el total d’habitants censats a Les Botigues de Sitges és de 2.374.

La votació telemàtica s’obrirà el 5 de novembre a les nou del matí i es podrà votar fins el 10 de novembre a dos quarts de nou del vespre. La votació telemàtica es pot efectuar des de qualsevol dispositiu electrònic (ordinador, telèfon mòbil o tauleta) amb accés al correu electrònic personal.

La votació presencial es podrà efectuar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Les Botigues (passeig Marítim, 1) els dies 9 i 10 de novembre, de nou del matí a vuit del vespre. Les persones que es trobin a l’interior de l’OAC en el moment de tancar, podran exercir el seu vot fins dos quarts de nou del vespre. L’obertura de l’urna digital s’efectuarà automàticament a les 20’30h del 10 de novembre.

La peculiaritat d’aquest procés és que els ciutadans i les ciutadanes podran expressar les seves opinions de dues maneres diferents, telemàtica o presencial, però totes dues amb mitjans electrònics, és a dir, sense urna.

Fases del procés

El procés participatiu constarà d’una primera fase informativa i deliberativa del 22 d’octubre al 4 de novembre en què es donaran a conèixer tots els detalls sobre el procés als veïns i veïnes i en què s’oferirà una sessió oberta a la ciutadania. Durant aquest temps, els diferents col·lectius, entitats i formacions polítiques interessades podran fer campanya de l’opció que defensin.

Finalment, tindrà lloc la fase de valoració de la proposta, del 5 al 10 de novembre es recolliran les opinions de la ciutadania sobre la seva pertinença al municipi de Sitges o de Castelldefels en forma de votació.

Amb el resultat del procés, el Govern Municipal prendrà nota de l’opinió de la ciutadania de les Botigues però la decisió final correspondrà als ajuntaments de Sitges i Castelldefels i, en darrer terme, a la Generalitat de Catalunya.

El procés participatiu en xifres

  • Cal ser major de 16 anys i estar empadronat al nucli de Les Botigues abans de l’1 de gener de 2018.
  • Poden participar un total de 1.858 persones
  • El total d’habitants censats a Les Botigues de Sitges és 2.374
  • Població (2017): 28.527 habitants, segons dades de l’IDESCAT

Les votacions

  • Vot telemàtic: del 5 de novembre a les 9h al 10 de novembre a les 20.30h
  • Vot presencial: el 9 i 10 de novembre (OAC de Les Botigues de Sitges 9h a 20h).