El Garraf, cinquena comarca amb més dinamisme laboral a Catalunya

La comarca enregistra un total de 38.333 llocs de treball, unes xifres que no s'assolien des del segon trimestre de 2008

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Imatege del cartell d'una oficina de Treball (Gencat)

Segons publica la Federació Empresarial del Gran Penedès en el seu últim informe, el primer semestre de 2018 ha suposat la recuperació de l’important ritme de creixement de l’ocupació, després que es moderés de forma molt significativa a finals de 2017. La taxa interanual d’increment dels llocs de treball a Catalunya se situa en el 4,0% en el segon trimestre de l’any.

Entre els grans sectors d’activitat, la construcció se situa al capdavant a l’hora  d’augmentar els llocs de treball i ho fa amb un 4,8% el primer trimestre i un 5,6% en el segon. No obstant aquestes xifres, és el sector de serveis el que genera  un major dinamisme en forma  de noves places laborals, ja que creix el 4,6% durant el primer trimestre,  i el 4,1% durant el segon. Cal destacar que el sector serveis és el que més creix en el conjunt de l’economia catalana.

A les comarques que conformen el Gran Penedès es donen creixements un tant desiguals. El Garraf accelera fins al 5,8% interanual en el segon trimestre de l’any, mentre que l’Alt i el Baix Penedès presenten un ritme de creixement molt més moderat. En xifres,  l’Alt Penedès enregistra un increment de l’ocupació del 2,7% en el mateix període i el  Baix Penedès un  2,4%.

Tot i que el treball assalariat és el principal motor de l’expansió de l’ocupació, que creix el 5,1% el primer trimestre i el 4,7% el segon, no es pot passar per alt el treball autònom, que tot i presentar una evolució més afeblida, continua enregistrant un valor positiu amb un increment del 0,9% en el primer trimestre i el 0,7%  en el segon. El comportament de les dues modalitats és variat al Gran Penedès, i en el desglossament, destaca el dinamisme de totes dues modalitats al Garraf amb un 7,3% i un 2,4%,  un 3,1% i 0,4% al Baix Penedès i una quasi inapreciable davallada del treball autònom a l’Alt Penedès amb -0,1%.

Es degut al dinamisme que genera la comarca del Garraf en la seva activitat laboral que la fa consolidar-se com la cinquena comarca catalana amb més moviment i increment de places laborals, sumant un total de 38.333 llocs de treball. La FEGP, en el seu darrer informe, també assenyala que el Garraf no assolia aquestes xifres des del segon trimestre de 2008.