Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Denuncien que l’abocador del Garraf continua contaminant l’atmosfera

Han detectat atmosferes perilloses, i fins i tot letals, en avencs de referència com l'Emili Sabaté o el de la Sivinota

Espeleòlegs, geògrafs i ecologistes denuncien que 15 anys després de la seva clausura l’abocador del Garraf continua contaminant l’atmosfera i les cavitats subterrànies. Segons un estudi elaborat, entre d’altres, per la Federació Catalana d’Espeleologia, la Universitat de Barcelona i la d’Almeria, produeix el 10% dels gasos d’efecte hivernacle de la ciutat de Barcelona.
A més, en els darrers tres anys, han detectat atmosferes perilloses, i fins i tot letals, en diferents avencs del massís del Garraf, bressol de l’espeleologia catalana. El geòleg Raúl Cano, explica que a avencs com l’Emili Sabaté, un dels més populars, o el de la Siviota, amb una vertical de 106 metres, no s’hi pot accedir pel baix nivell oxigen.
Els responsables de l’informe destaquen que tant l’AMB, titular de l’abocador, com la Generalitat, encarregada de la restauració de les 40 hectàrees de l’antic dipòsit de residus a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), estan fent la feina que toca per recuperar l’espai, però els reclamen que “prioritzin” l’extracció del biogàs, tot i que no sigui rendible, i que practiquin pous específics de control dels gasos per no haver-ho de fer com fins ara als avencs.

Raúl Cano, en declaracions a l’ACN, recorda que quan va començar la restauració de l’abocador es van practicar uns 300 pous d’extracció del biogàs que s’utilitzava per generar electricitat. Un aprofitament que en les fases posteriors del procés, amb la impermeabilització de la superfície, no s’ha fet i que ha suposat que s’emetin gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i que es redueixi el nivell d’oxigen i s’incrementi el de CO2 als avencs pròxims a l’abocador.

Pel que fa als avencs, Cano explica que des del 2017, amb la col·laboració de l’AMB, han fet el seguiment de la qualitat de l’aire en 5 avencs: els de Ramon Valls, Forat de la Ruda, Aritjols, Sivinota i Carles Selicke, i que en alguna d’aquestes atmosferes s’han registrat concentracions de CO2 del 5% i nivells d’oxigen del 9%, quan el necessari seria d’un mínim del 16%.

El geòleg afegeix que segons els estudis realitzats, la reducció de l’oxigen als avencs i la major presència de CO2 i, fins i tot, metà, s’explica pel no aprofitament dels gasos de l’abocador.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Continuen els cribratges amb automostra al Solsonès

Notícia següent

S’espatlla un tren d’Ouigo el segon dia d’entrar en funcionament

Notícies relacionades