Preocupació a Cubelles per l’augment de les ocupacions

Catalunya és la regió amb l’índex més alt d’ocupacions il·legals de tota Espanya, unes 600 al mes. La zona del Penedès i el Garraf és una de les més afectades pel fet que molt dels habitatges són de segones residències o estan buits. A Cubelles, per exemple, les últimes setmanes ha crescut la preocupació i les baralles entre un grup de veïns i uns okupes.

Es tracta d’un immoble ubicat al carrer de Joan Avinyó, cantonada amb carrer Gallifa, on ja s’han ocupat tres pisos del mateix edifici. Els veïns de la zona asseguren que tenen por i que estan sent amenaçats davant de la impunitat de les autoritats policials. Des de fa dies es manifesten al carrer per intentar fer-los fora i fan passejades nocturnes per evitar que ocupin altres habitatges que puguin estar buits.

En declaracions a Antena 3, els veïns apunten que un dels pisos ha estat ocupat amb un contracte fals i creuen que darrere d’aquestes ocupacions pugui haver-hi màfies. Per la seva banda, els okupes asseguren que no marxaran i denuncien assetjament per part dels veïns.

L’Ajuntament no té competències per expulsar-los

Davant les baralles i les manifestacions contra els okupes, l’Ajuntament de Cubelles ha emès un comunicat explicant que no té competències en aquesta matèria, ja que recauen en la Generalitat i l’Estat. A més, apunten que és el propietari qui ha d’iniciar els tràmits d’expulsió un cop detectada l’ocupació.

Per últim, apunten que els Mossos d’Esquadra i la Policia local van encarregar-se de la mediació entre els ocupants i veïns, als que se’ls va recordar que, segons marca la llei, en cas de patir una ocupació il·legal d’un immoble, no es podrà intentar entrar a l’habitatge, fer-los fora per la força, canviar el pany o inclús donar de baixa els subministraments, ja que en aquest cas els ocupants podrien presentar denúncia per violació de morada o coaccions.