Cubelles s’oposa a les amenaces de talls de subministrament elèctric a les famílies en situació de vulnerabilitat

Durant el primer ple ordinari del mandat, també va prendre possessió del seu nou càrrec com a regidora, Yolanda Sànchez (Junts Per Cubelles)

Imatge del plenari de Cubelles. Cedida

La primera sessió ordinària de la present legislatura, corresponent al mes de setembre, ha aprovat per unanimitat una moció de suport a la Llei 24/2015 que estipula que les companyies elèctriques no podran tallar el subministrament de llum a les famílies que tinguin acreditada la seva situació de vulnerabilitat social, a banda de posicionar-se rotundament en contra de les amenaces adreçades per l’empresa Endesa a la majoria d’ajuntaments catalans reclamant que els consistoris assumeixin el 50% d’aquests deutes per tal de no procedir a la supressió del servei. La regidora de Benestar social, Alexandra Corvillo, va assenyalar que, en el cas de Cubelles, l’advertiment afecta 38 famílies, amb un cost per a l’Ajuntament just per sobre dels 27.000 euros. La totalitat dels grups municipals es van manifestar en contra de les amenaces de la companyia elèctrica i van comminar Endesa i la resta d’operadores a complir amb la llei impulsada pel Parlament de la Generalitat. La moció aprovada recollia el text consensuat pels mateixos ajuntaments presents a les reunions mantingudes al respecte i la mateixa Diputació de Barcelona.

A la part de control, també es va aprovar per unanimitat una moció en defensa de la pagesia i per un preu digne del raïm i el vi, així com una altra de suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la rebaixa dels preus universitaris a Catalunya, que va comptar amb l’abstenció de PSC i Ciutadans en entendre que el govern de la Generalitat no ha fet prou els darrers anys per subvertir aquesta situació i que la rebaixa s’ha de tirar endavant mitjançant el Parlament i no una ILP. Així mateix, també va tirar endavant amb els vots d’Unitat Cubellenca, ERC, CECP, JuntsxCubelles i CUP, l’abstenció del PSC i l’oposició de Ciutadans una moció relativa a la petició d’anul·lació de l’ordre del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de protegir les seus judicials amb els Mossos d’Esquadra. L’alcaldessa, Rosa Fonoll, va justificar el suport al text ressenyant que no hi ha prou agents a la comarca com per hipotecar-los als jutjats de Vilanova “en comptes d’estar patrullant pel carrer”. El portaveu de Ciutadans, Manuel Martínez, va subratllar, al seu torn, que no era cert que s’haguessin d’estar 24 hores a les portes de les seus judicials i que la moció “manipula la realitat per perjudicar la imatge del president del TSJC”. El regidor de la CUP, Daniel Pérez, va replicar recordant que l’1 d’octubre del 2017 “sí que va venir policia a aixafar-nos el cap”.

Prèviament, el ple de l’Ajuntament havia descartat una moció presentada per Ciutadans sol·licitant el disseny i construcció d’un camí apte per a la pràctica esportiva i lúdica al llarg de l’avinguda Onze de Setembre, en paral·lel a la via del tren, just a la zona de servitud d’ADIF. Els grups del govern i la CUP van oposar-se en entendre que no s’havia treballar prou i, segons el regidor d’Espai públic, Josep Maria Hugué, considerar que era millor elaborar un pla integral de la zona que determinés necessitats i mancances de la zona abans de tirar endavant una proposta que pogués quedar desacoblada amb la resta del barri. El portaveu de CECP, Narcís Pineda, també va confessar que a la seva formació li costaria molt aprovar propostes d’un grup que, públicament, “ens ha formulat acusacions molt greus de no ser democràtics”, afirmació que va lamentar el líder de Ciutadans ja que les seves propostes “busquen el bé pel poble”.

Així mateix, es van descartar dues mocions presentades per JuntsXCubelles (i que van tenir el suport de PSC i Ciutadans), una sobre la prevenció d’incendis en entendre el govern (que la va votar en contra conjuntament amb la CUP) que al·ludia a feines que ja s’estan duent a terme, i una segona relativa a la gestió de residus, que UC, ERC, CECP i la CUP van rebutjar per la càrrega econòmica que implicava i pel procés de renovació del sistema de recollida de la brossa que es vol implementar i que s’està endarrerint, segons el titular de Medi ambient, Josep Maria Hugué, per la inacció de la Mancomunitat Penedès Garraf. Des de la CUP, a més, es va proposar la creació d’una taula de treball tutelada per l’Ajuntament on, conjuntament amb el teixit social i comercial, es determini i es posin les bases per al sistema de gestió de residus més adient per al municipi.

El ple de l’Ajuntament també va aprovar per unanimitat la pròrroga del Pla Intern d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes per al personal treballador de l’Ajuntament, amb motiu d’una sèrie de canvis normatius que cal ara adequar i amb el compromís que el nou document estarà enllestit en el període d’un any. Finalment, també va tirar endavant amb el suport de tots els grups la col·laboració amb el Consell Comarcal per tal que s’incorpori a l’Ajuntament una auxiliar de llar d’infants dins d’un programa d’inserció laboral impulsat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), i els dos festius locals per al 2020, que seran el 30 de juliol i el 17 d’agost.

Nova regidora de JuntsXCubelles

La sessió plenària va servir, al seu torn, perquè Yolanda Garcia prengués possessió com a nova regidora de JuntsXCubelles en substitució d’Edmon Colomer, qui ha estat designat recentment membre del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya (CoNCA).